”Sunt împușcați în genunchi și au mâinile legate”. Şapte cadavre au fost descoperite într-o nouă groapă comună, în apropiere de Bucha

14.06.2022, 15:33

Muncitorii ucraineni au exhumat în această săptămână cadavre dintr-o altă groapă comună din apropierea orașului fost ocupat Bucha, potrivit Associated Press. Soldații ruși au ocupat suburbia Kievului, lăsând în urmă o urmă de atrocități la retragerea lor. De când forțele ucrainene au reluat Bucha la începutul lunii aprilie, autoritățile au spus că au descoperit 1.316 cadavre, dintre care câteva au fost aruncate în gropi comune sau în pădurile din apropiere, potrivit AP.

Lucrătorii care îmbracă costume și măști albe cu materii periculoase în această săptămână s-au apucat să dezgroape mai multe cadavre în pădure. Mai multe victime au avut mâinile legate la spate, au declarat autoritățile AP.

„Impușcăturile în genunchi ne spun că oamenii au fost torturați”, a declarat Andriy Nebytov, șeful poliției regionale din Kiev, pentru presa de la fața locului. „Mâinile legate la spate cu bandă adezivă spun că oamenii au fost ținuți [ostatici] de mult timp și [forțele inamice] au încercat să obțină orice informații de la ei”.

Au fost descoperite șapte cadavre

Groapa comună în care erau staționați lucrătorii  a fost situată în spatele unui șanț săpat pentru un vehicul militar, potrivit AP. Au fost descoperite șapte cadavre civile, dintre care două erau legate și suferiseră răni de armă la genunchi, a spus Nebytov.

Groapa comună recent descoperită vine în momentul în care autoritățile ucrainene au anunțat o anchetă penală cu privire la uciderea a peste 12.000 de persoane de când Rusia a invadat pentru prima dată Ucraina în februarie. Șeful poliției naționale, Igor Klimenko, a declarat săptămâna aceasta pentru știrile ucrainene că anchetele includ unele victime care au fost găsite în gropi comune, precum și victime care au fost ucise de lunetişti care comiteau ucideri în masă din vehicule militare.

Există cel puțin 5.600 de cazuri de presupuse crime de război

Nu a fost imediat clar câți dintre cei 12.000 de morți erau civili sau militari.

În urma retragerii Rusiei din Bucha, au fost descoperite mai multe gropi comune, precum și dovezi fotografice și video ale crimelor și ale posibilelor crime de război.

În aprilie, procurorul general al Ucrainei a estimat că au existat deja cel puțin 5.600 de cazuri de presupuse crime de război și 500 de suspecți de crime de război.

citește și...