Studiu: peste 80% dintre pacienții cu COVID-19 au deficiență de vitamina D

28.10.2020, 13:29
Studiu: peste 80% dintre pacienții cu COVID-19 au deficiență de vitamina D
Studiu: peste 80% dintre pacienții cu COVID-19 au deficiență de vitamina D

Un studiu recent a scos la iveală că peste 80% dintre pacienții cu coronavirus au o lipsă de vitamina D.

Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experţi din 122 de ţări. Numeroase studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în ceea ce priveşte protecţia împotriva infecţiilor. Deficienţa de vitamina D este asociată unei varietăţi de probleme de sănătate.

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, la care au fost monitorizaţi 216 pacienţi, peste 80% dintre pacienţii care suferă de coronavirus au o lipsă de vitamina D. Insuficiența este mai frecventă la bărbaţi, relatează Agerpres. Bolnavii de COVID-19 monitorizați se aflau internaţi la Hospital Universitario Marques de Valdecilla din oraşul spaniol Santander. Tratamentul cu vitamina D ar putea fi recomandat pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că “ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular, cât şi al celui imunitar”, susține Jose L. Hernandez, de la Universitatea Cantabria. Cercetătorii nu au găsit nicio legătură între concentraţiile sau deficienţa de vitamina D şi gravitatea bolii. „Aceste studii sunt necesare pentru a defini cu precizie rolul suplimentelor cu această vitamină în viitoarele valuri de infecţii cu SARS-CoV-2”, susțin specialiștii.

Un nou record de cazuri de coronavirus în România

Miercuri, 28 octombrie 2020, a fost înregisteat un nou record de cazuri de infectare cu coronavirus în țara noastră: 5.343 în ultimele 24 de ore. Bilanțul COVID-19 a ajuns la 222.559 pe teritoriul țării noastre.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat și cele mai multe decese – 107. ână astăzi, au decedat 6.681 de persoane diagnosticate cu COVID-19.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.934. Dintre acestea, 861 sunt internate la terapie intensivă. De la debutul pandemiei, 159.855 de pacienți au fost declarați vindecați, precizează Hotnews.

citește și...