Studiu: imunitatea la Covid poate dura mai mult decât răspunsul iniţial al anticorpilor

03.11.2020, 14:31
Studiu: imunitatea la Covid poate dura mai mult decât răspunsul iniţial al anticorpilor
Imunitatea la Covid poate dura mai mult decât răspunsul iniţial al anticorpilor

Un studiu restrâns efectuat în Marea Britanie a identificat o „imunitate celulară” la virusul SARS-CoV-2 chiar și după şase luni de la infectare la persoanele cu simptome uşoare de COVID-19 sau asimptomatice.  Acest lucru sugerează că acestea ar putea avea un anumit nivel de protecţie, cel puţin pentru acea perioadă de timp.

Oamenii de ştiinţă au prezentat luni concluziile rezultate în urma analizelor efectuate pe o sută de pacienţi cu COVID-19 din Marea Britanie, care nu au avut nevoie să fie internaţi. Cercetătorii au declarat că rezultatele sunt „liniştitoare”, dar nu înseamnă că oamenii nu pot fi, în cazuri rare, infectaţi de două ori cu această boală, relatează Agerpres.

„În timp ce constatările noastre ne fac să fim optimişti cu prudenţă în ceea ce priveşte intensitatea şi durata imunităţii generate după infecţia cu SARS-CoV-2, aceasta este doar o piesă din puzzle”, a declarat Paul Moss, profesor de hematologie la Universitatea din Birmingham. „Există multe lucruri pe care le mai avem de învăţat înainte de a înţelege pe deplin modul în care funcţionează imunitatea la COVID-19”, a adăugat acesta.

S-a analizat sângele a o sută de pacienți

Studiul, care nu a fost încă evaluat de către alţi experţi, dar a fost publicat online în bioRvix, a analizat sângele a o sută de pacienţi la şase luni după ce au avut, fie cazuri uşoare de COVID-19, fie au fost asimptomatici. S-a constatat că, în timp ce nivelurile de anticorpi în cazul unora dintre pacienţi scăzuseră, răspunsul limfocitelor T – o altă componentă esenţială a sistemului imunitar – a fost în continuare unul robust. “Rezultatele (noastre) preliminare arată că răspunsul celulelor T poate dura mai mult decât răspunsul iniţial al anticorpilor”, a precizat Shamez Ladhani, epidemiolog consultant în cadrul Public Health England.

Totodată, studiul a constatat că amploarea răspunsului limfocitelor T a fost diferit, acesta fiind considerabil mai ridicat la persoanele care prezentaseră simptome COVID-19 decât în cazul celor care fuseseră asimptomatice după infectare.

Cercetătorii au indicat că acest lucru ar putea fi interpretat în două moduri: pe de o parte, este posibil ca un răspuns imun mai amplu să ofere o mai bună protecţie împotriva reinfectării la persoanele care prezentau simptome sau, pe de altă parte, că pacienţii asimptomatici sunt capabili să lupte contra virusului fără a fi nevoie să genereze un răspuns imun mai amplu.

A fost testat încă un vaccin contra COVID-19

Un vaccin experimental a fost testat de CureVac. Vaccinul experimental al companiei CureVac se află în faza 1 şi a generat un răspuns imun la oameni, informează Hotnews.

CureVac a precizat că efecte secundare au apărut mai ales după a doua injectare din cadrul programului cu două doze.

CureVac spune despre vaccinul numit CVnCoV că a fost în general bine tolerat. Rezultatele susţin planurile companiei de a lansa ultima etapă de testare pe oameni înainte de sfârşitul anului.

Număr record de cazuri de coronavirus în România în ultima zi

Alte 7.733 de cazuri de infectare cu noul coronavirus – cel mai mare număr de la debutul pandemiei – au fost raportate în ultimele 24 de ore în România. Bilanțul COVID-19 a ajuns marți la 258.437. De asemenea, în ultima zi s-a înregistrat cel mai mare număr de decese – 120 -, fiind atins un nou record și în privința pacienților de la terapie intensivă – 974, relatează Hotnews.

Până astăzi, au decedat 7.273 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.897. Dintre acestea, 974 sunt internate la terapie intensivă. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 3.305.309 teste. Dintre acestea, 30.336 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.698 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.638 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 103 teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 3 noiembrie.

Pe teritoriul României, 31.674 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.289 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 58.021 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 18 persoane. De la debutul pandemiei, 181.175 de pacienți au fost declarați vindecați.

citește și...