Sportivii din Rusia și Belarus au fost excluși de la Jocurile Paralimpice. „Sunteți victime ale guvernelor voastre”

03.03.2022, 21:08
Sportivii din Rusia și Belarus au fost excluși de la Jocurile Paralimpice. „Sunteți victime ale guvernelor voastre”

Sportivilor din Rusia și Belarus li se interzice accesul la unele competiții sportive internaționale, inclusiv la fotbal și hochei pe gheață, după ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat interdicții pentru a proteja integritatea evenimentelor și siguranța celorlalți participanți. Decizia îi vizează 83 de sportivi – 71 din Rusia și 12 din Belarus -.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunțat că sportivii din Rusia și Belarus nu vor putea participa la Jocurile Paralimpice de Iarnă din 2022 de la Beijing.

Dupa ce inițial a anunțat  că le va permite sportivilor din cele două țări să participe drept neutri, iar decizia a stârnit numeroase critici, CIO a revenit asupra deciziei și a ales să excludă Rusia și Belarus din competiție.

 Rusia și Belarus nu vor putea participa la Jocurile Paralimpice de Iarnă din 2022 

„În ultimele 12 ore, un număr copleșitor de membri au luat legătura cu noi și au fost foarte deschiși, fapt pentru care le sunt recunoscător. Ei ne-au spus că, dacă nu ne reconsiderăm decizia, sunt șanse mari să existe consecințe grave asupra Jocurilor Paralimpice de Iarnă de la Beijing 2022.

Având în vedere acest lucru și pentru a păstra integritatea acestor Jocuri și siguranța tuturor participanților, am decis să refuzăm înscrierile sportivilor de la Comitetul Paralimpic Rus și NPC Belarus”, a spus președintele CIO, Andrew Parsons, conform The Guardian.

Președintele CIO le-a cerut scuze sportivilor din cele două țări

Președintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Andrew Parsons, le-a cerut scuze sportivilor din cele două țări, numindu-i „victime ale acțiunilor guvernelor voastre”.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a acuzat Rusia că a încălcat Armistiţiul Olimpic şi a cerut federaţiilor internaţionale să interzică sportivii ruşi şi belaruşi din toate competiţiile, notează AFP.

CIO nu a spus pentru cât timp recomandă ca sportivii și oficialii din Rusia și Belarus să fie interziși.

FIFA și World Curling au fost primele federații sportive internaționale sub umbrela olimpică care au luat măsuri după anunțul CIO. FIFA și UEFA au declarat că echipele naționale și cluburile Rusiei sunt suspendate de la competițiile lor de fotbal până la o nouă notificare.

Jocurile Paralimpice de Iarna 2022 încep sâmbătă, 5 martie. La competiția din Beijing ar fi trebuit să participe 71 de sportivi din Rusia și alți 12 din Belarus, plus antrenorii și staff-ul lor, potrivit BBC.

citește și...