Sora lui Petrica Mîțu Stoian, dezvăluiri după autopsie: “Plămânii lui erau maro. I s-au ars acolo, în cabina respectivă”
Sora lui Petrica Mîțu Stoian face noi dezvăluiri după rezultatele autopsiei. Marila Târchilă a declarat că plămânii regretatului artist au fost afectați de tratamentul cu oxigen hiperbaric, la clinica din Reșița. Aceasta exclude varianta potrivit căreia cântărețul a murit din cauza Covid.
Sora artistului susține că personalul medical de la clinica Nera ar fi trebuit să verifice istoricul medical al cântărețului. Mai mult, aceasta spune că nu a fost făcută o testare în prealabil, care să arate dacă Petrica Mîțu Stoian avea voie să facă tratamentul cu oxigen hiperbaric.
“Nu știam de această clinică că a fost închisă. Nu am fost acolo. Tot ce știu este ce aud de la preasă. (…) El a avut un dosar cu toate actele, ce boli a avut. Trebuia să le fi văzut un medic, să se uite pe ele. Nu ar fi avut voie să intre în acea cabină. Cardiac, după Covid, ar fi trebuit să nu îl lase să intre. Nu au făcut testare, au făcut o ședință (…). Acolo nu au oameni care să se ocupe, să își dea acordul cu privire la un posibil tratament”, a afirmat Maria Tărchilă la Realitatea Plus.
Mai mult, sora artistului dezvăluie că plămânii lui Petrica Mîțu Stoian erau afectați, ca urmare a tratamentului post-Covid, efectuat în clinica privată.
“Plămânii i s-au ars acolo, în cabina respectivă”
“Nu erau afectați plămânii. După autopsie, plămânii lui erau maro, nu roz, așa cum sunt ai oricărei persoane, chiar și după ce moare. Înseamnă că i s-au ars acolo, în cabina respectivă”, a adaugat aceasta.
Femeia spune că a observat, după ce a văzut o radiografie, că exista o pata albă, transparentă, la plămânul drept al artistului. Radiografia a fost păstrată la spitalul Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde interpretul de muzică populară a și murit, după ce a suferit un soc septic.
“Un singur film (…) care a fost reținut la Reșița, unde se vedea foarte puțin la plămânul drept, o pată albă, ca un geam, de se vedea prin el”.
Specialist în medicină hiperbară: Au fost tratați pacienți COVID, nu post-COVID în camera hiperbară
Dr Mihaela Cristina Ignătescu, specialist în medicină hiperbară, a precizat că terapia hiperbară nu este recomandată pacienților post-COVID.
„Nu există nicio linie ghid de la comunitatea de la comunitatea europeană sau din SUA, care folosește medicina hiperbară pentru pacienţii post-COVID. Nu există absolut aşa ceva”, a spus reputatul medic din Marea Britanie.
Dr Mihaela Cristina Ignătescu explică că tratamentul cu oxigenul hiperbar a fost folosit în America, în Suedia şi în Franţa, dar în cazul unor pacienți foarte bolnavi care nu aveau altă șansă,”.
„Problema cu oxigenul hiperbar este cantitatea crescută de oxigen care poate deveni toxică. Toţi anesteziștii, toţi intensiviştii ştiu că oxigenul poate fi toxic. A doua problemă este presiunea care poate să dăuneze plămânilor. Acestea pot teoretic să conducă şi la deces.
Au fost tratați pacienți COVID, nu post-COVID în camera hiperbară. Au fost tratați şi în America, în Suedia şi în Franţa, dar au fost cazuri extreme. Important este ca beneficiul să depășească riscul. Erau pacienți foarte bolnavi care nu aveau altă șansă, dar nu aveau plămânii afectaţi de COVID”, a mai spus dr Mihaela Cristina Ignătescu, specialist medicina hiperbară în Marea Britanie, la Sinteza Zilei la Antena 3.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița a deschis un dosar penal pentru infracțiunea de ucidere din culpă.