Sofia Vicoveanca se confesează. ”Dacă ar fi să o iau de la început în viaţă, chiar și fără muzică, eu tot n-aş muri de foame”

29.06.2022, 14:30
Sofia Vicoveanca se confesează. ”Dacă ar fi să o iau de la început în viaţă, chiar și fără muzică, eu tot n-aş muri de foame”
Sofia Vicoveanca se confesează. ”Dacă ar fi să o iau de la început în viaţă, chiar și fără muzică, eu tot n-aş muri de foame”

Renumita interpretă de muzică populară Sofia Vicoveanca, în vârstă de 80 de ani, a făcut mărturisiri într-un interviu, în care a vorbit despre planurile pe care le are în această vară și despre cariera sa impresionantă. ”Dacă ar fi să o iau de la început în viaţă, chiar și fără muzică, eu tot n-aş muri de foame”, a declarat artista.

Sofia Vicoveanca este una dintre cele mai apreciate artiste de muzică populară. În ceea ce privește viața personală, Sofia Vicoveanca a fost căsătorită cu Victor Micu, care s-a stins din viață în anul 2003. Îndrăgita cântăreață de muzică populară însă nu a fost niciodată mireasă.  Sofia Vicoveanca are un băiat pe nume Vlad.

Marea artistă a vorbit, într-un interviu pentru publicația Formula AS,  despre planurile pe care le are în această vară din punct de vedere profesional.

Sofia Vicoveanca se confesează. ”Mama m-a învăţat să fac de toate şi mi-a zis că munca este averea pe care mi-o dă”

”Am concerte, am eve­nimente. Unele sunt amâ­nate din anii trecuţi, din cau­za pandemiei, chiar mă chinuiesc puţin cu pro­gra­mul, ca să nu le suprapun. Nu port obrazul la călcâi, ce am promis e bun promis. De exemplu, în august, o rădăuţeancă de-a mea se mărită în Scoţia, şi mă vrea să cânt la nunta ei. Mă duc! Zău dacă nu mă duc! Sper ca muzica, prin puterea ei, să lege toate sufletele de acolo, că altfel nu ştiu ce-ar înţelege nuntaşii. Lăsând gluma la o parte, aş mai vrea să spun că muzica, dra­ga de ea, a fost în mod neaşteptat tovarăşul meu de drum timp de şaizeci şi trei de ani. Nicio secundă din copilăria mea nu mi-am imaginat aşa ceva. Vin din inima satului, am fost crescută să rămân acolo, lângă mama. Cântecul era doar un fundal sonor al muncii de la câmp, de la clacă, poate de aceea,mi-am şi început cariera cu un bagaj de melodii cât se poate de tradiţionale. Erau toate de acolo, din ţarină, din jalea ţăranului muncitor”, a declarat Sofia Vicoveanca.


Artista a explicat că și dacă nu ar fi făcut muzică s-ar fi descurcat în viață: ”Dar tocmai pentru că sunt învăţată să muncesc, sunt absolut convinsă că, dacă ar fi să o iau de la început în via­ţă, chiar și fără muzică, eu tot n-aş muri de foame. N-am avut zestre la măritiş, dar mama m-a învăţat să fac de toate şi mi-a zis că munca este averea pe care mi-o dă. Asta e bogăţia moştenită de la ea. Aşa că ştiu să cos, să ţes, să gă­tesc, să mulg vaca, să dau la sapă, să cultiv. Nu vă imaginaţi câtă linişte mi-a dat munca în viață. Aşa­dar, vara mea este azi plină de muzică, dar dacă Dumnezeu mă aşeza pe altă cărăruie, simt eu că felul în care am fost crescută m-ar fi ajutat să am verile pline de cămăşi cusute de mână, sau de mun­că la vreo gospodărie, sau de cărţi scrise, sau de foi desenate, sau mai ştiu eu ce activităţi mi se legau de mână. Şi aş fi fost la fel de fericită şi de mulţu­mită. În voia Domnului să fie toate, că El ştie cel mai bine cum să le potrivească!”.

Povestea bancnotei de 10 lei pe care Sofia Vicoveanca o poartă în celebra traistă cu care apare în spectacole

Binecunoscuta interpretă de muzică populară a explicat, la o emisiunea de televiziune,  care este povestea bancnotei de 10 lei pe care o ține mereu în celebra traistă cu care apare pe scenă, la spectacole.

”Eram undeva cu Rapsozii Botoșanilor, unde sunt angajată, (…) sala era plină, încărcată cu bunătățuri. Am cântat și la final a urcat pe scenă domnul primar cu flori pentru toată lumea. Eu nu am ieșit din scenă, dar prin spate a intrat un bătrânel care a venit lângă mine și mi-a spus ”Dumneata ai cântat cândva la fata mea la nuntă” și-mi lasă ceva în palmă.Am întrebat ce e ”Să-ți cumperi o ciocolată” și a plecat. În momentul ăla, m-am dus la domnul primar și l-am rugat să-mi dea microfonul și am spus așa ”Oameni buni, uitați-vă, domnul mi-a adus 10 lei să-mi cumpăr o ciocolată. Vă jur. Cred că dumnealui are mai mare nevoie de banii ăștia decât mine, dar vă jur cât voi trăi, acești bani vor rămâne în trăistuța mea”. Și dovadă că sunt aici. Am avut nevoie să știți, că se mai întâmplă să rămâi fără pâine în casă, nu mi-am luat, mi-am făcut mămăliguță”, a detaliat artista.

citește și...