Slujba de vis. Japonezul care este plătit pentru a nu face nimic. “Este bine să nu faci chiar nimic”

06.09.2022, 14:53

Shoji Morimoto are ceea ce unii ar considera o slujbă de vis: este plătit să nu facă aproape nimic. Locuitorul din Tokyo, în vârstă de 38 de ani, încasează 10.000 de yeni (71 de dolari) pe rezervare pentru a însoți clienții și pentru a exista pur și simplu ca însoțitor. Morimoto a reflectat asupra naturii bizare a muncii sale și a părut să pună la îndoială o societate care prețuiește productivitatea și ironizează inutilitatea.

“Practic, mă închiriez pe mine însămi. Treaba mea este să fiu acolo unde vor clienții mei să fiu și să nu fac nimic anume”, a declarat Morimoto pentru Reuters, adăugând că s-a ocupat de aproximativ 4.000 de ședințe în ultimii patru ani.

Cu o constituție zveltă și un aspect mediu, Morimoto se mândrește acum cu aproape un sfert de milion de urmăritori pe Twitter, unde își găsește majoritatea clienților. Aproximativ un sfert dintre aceștia sunt clienți recurenți, inclusiv unul care l-a angajat de 270 de ori.

Japonezul este plătit cu 71 de dolari pe rezervare pentru a nu face nimic

Meseria sa l-a dus într-un parc cu o persoană care dorea să se joace pe un balansoar. De asemenea, a făcut cu mâna și a salutat prin fereastra unui tren un străin care dorea să se despartă de el.

Faptul că nu face nimic nu înseamnă că Morimoto va face ceva. El a refuzat oferte de a muta un frigider și de a merge în Cambodgia și nu acceptă nicio cerere de natură sexuală.

Câți bani câștigă bărbatul

Săptămâna trecută, Morimoto stătea vis-a-vis de Aruna Chida, un analist de date în vârstă de 27 de ani îmbrăcat într-un sari, purtând o conversație rară la un ceai și prăjituri.

Chida a vrut să poarte acest veșmânt indian în public, dar era îngrijorată că și-ar putea stânjeni prietenii. Așa că a apelat la Morimoto pentru a fi însoțită.

“Cu prietenii mei simt că trebuie să îi distrez, dar cu tipul de la închirieri (Morimoto) nu simt nevoia să fiu vorbăreață”, a spus ea.

Înainte de a-și găsi adevărata vocație, Morimoto a lucrat la o editură și a fost adesea mustrat pentru că “nu făcea nimic”.

“Am început să mă întreb ce s-ar întâmpla dacă aș oferi abilitatea mea de a “nu face nimic” ca un serviciu pentru clienți”, a spus el.

Afacerea de însoțire este acum singura sursă de venit a lui Morimoto, cu care își întreține soția și copilul. Deși a refuzat să dezvăluie cât câștigă, el a spus că primește aproximativ unul sau doi clienți pe zi. Înainte de pandemie, erau trei sau patru pe zi.

În timp ce și-a petrecut o zi de miercuri fără să facă nimic notabil în Tokyo, Morimoto a reflectat asupra naturii bizare a muncii sale și a părut să pună la îndoială o societate care prețuiește productivitatea și ironizează inutilitatea.

“Oamenii tind să creadă că “a nu face nimic” din partea mea este valoros pentru că este util (pentru alții)… Dar este bine să nu faci chiar nimic. Oamenii nu trebuie să fie utili într-un mod anume”, a spus el.

citește și...