Shakira riscă 8 ani de închisoare și o amendă uriașă de 19 milioane de lire sterline, după ce a fost acuzată că a făcut evaziune fiscală în Spania

29.07.2022, 19:01

Vedeta POP Shakira riscă până la opt ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de o presupusă fraudă fiscală masivă de 12 milioane de lire sterline. Cântăreața de origine columbiană “Hips Don’t Lie”, în vârstă de 45 de ani, este acuzată că a fraudat fiscul spaniol cu milioane de euro pe o perioadă de trei ani, între 2012 și 2014.

Procurorii spanioli cer cea mai mare pedeapsă posibilă pentru șase capete de acuzare separate de fraudă fiscală în valoare totală de 14,5 milioane de euro (12,2 milioane de lire sterline).

Pe lângă o pedeapsă de opt ani de închisoare, procurorii vor ca mama a doi copii să fie condamnată la o amendă de 23 de milioane de euro (19,2 milioane de lire sterline).

Shakira riscă 8 ani de închisoare și o amendă uriașă de 19 milioane de lire sterline

Shakira, care a devenit celebră cu hitul său din 2001 “Wherever, Whenever”, este acuzată că a pretins că locuiește în străinătate pentru a evita plata impozitelor, deși s-a mutat la Barcelona în 2011 pentru a fi împreună cu fostul ei iubit, fundașul spaniol Gerard Pique.

Ea a plătit deja o sumă estimată la trei milioane de euro (2,5 milioane de lire sterline) către fiscul spaniol.

Pique a fost filmat în timp ce o asculta pe Shakira în mașina sa

Shakira – pe numele complet Shakira Isabel Mebarak Ripoll – s-a despărțit de starul Barcelonei Pique la începutul acestui an.

Recent, Pique a fost filmat în timp ce o asculta pe Shakira în mașina sa, la doar o lună după ce cuplul s-a despărțit în urma unor acuzații de înșelăciune din partea lui.

Cuplul s-a întâlnit pentru prima dată în 2010, în timpul filmărilor videoclipului ei pentru cântecul Waka Waka de la Cupa Mondială. Au început să se întâlnească un an mai târziu, la scurt timp după ce echipa Spaniei lui Pique a câștigat Cupa Mondială din Africa de Sud. Se spune că fostul cuplu și-a petrecut ultimele săptămâni negociind viitorul celor doi copii ai lor, deoarece Shakira vrea să se mute cu ei în Miami.

Shakira a fost anterior rezidentă fiscală în Bahamas și s-a înregistrat ca rezident fiscal cu drepturi depline în Spania abia în 2015. Toți rezidenții oficiali din Spania trebuie să plătească impozite spaniole pentru orice venit primit în străinătate.

În plus, persoanele care petrec mai mult de 183 de zile într-un anumit an calendaristic în Spania sunt considerate rezidenți spanioli în scopuri fiscale.

Inspectorii fiscali au petrecut mai mult de un an verificând-o pe Shakira, vizitându-i chiar și coaforul preferat din Barcelona și verificându-i rețelele de socializare pentru a încerca să demonstreze că a petrecut cea mai mare parte a celor trei ani în litigiu în Spania.

Ei au ajuns la concluzia că aceasta a petrecut 242 de zile în Spania în 2012, 212 zile în 2013 și 243 de zile în țară în 2014.

Cântăreața, care a vândut peste 80 de milioane de discuri în întreaga lume, neagă orice abatere.

Shakira este încrezătoare că nevinovăția ei va fi dovedită până la finalul procesului judiciar

 “Shakira a cooperat întotdeauna și a respectat legea”

Un reprezentant al Shakirei a declarat pentru The Sun Online: “Shakira a cooperat întotdeauna și a respectat legea, dând dovadă de o conduită impecabilă ca persoană fizică și contribuabil și urmând cu fidelitate sfaturile PriceWaterhouse Coopers, o firmă fiscală prestigioasă și recunoscută la nivel mondial.

“Din nefericire, Fiscul spaniol, care pierde unul din două procese cu contribuabilii săi, continuă să îi încalce drepturile și să urmărească încă un caz nefondat. Shakira este încrezătoare că nevinovăția ei va fi dovedită până la finalul procesului judiciar.”

Anul trecut, averea netă a Shakirei a fost evaluată la aproximativ 350 de milioane de dolari (288 de milioane de lire sterline). Firma ei de relații publice Llorente y Cuenca a declarat la începutul acestei săptămâni într-o declarație: “Ea crede în nevinovăția ei și a ales să lase problema în mâinile legii”.

Data la care va fi judecată nu a fost încă stabilită.

citește și...