Sexsomnia: ce este somnambulismul sexual și cum poate fi detectat

08.12.2022, 17:02

O tulburare rară care afectează foarte puține persoane. Sexsomnia este o tulburare a somnului care a căpătat amploare în ultima vreme, dar care, în ciuda tuturor lucrurilor, continuă să afecteze un procent foarte mic din populație. De fapt, conform datelor colectate de Institutul Somnului, în prezent afectează aproximativ 2% (aproximativ) din populația lumii.

Ca atare, sexsomnia “este o parasomnie sau o tulburare de somn, puțin frecventă, dar reală, care face ca o persoană să poată avea relații sexuale în timp ce doarme și să nu-și amintească nimic din ceea ce s-a întâmplat la trezire“, potrivit Institutului de Somn mai sus menționat.

Astfel, este o tulburare faptul că unii oameni fac sex în timp ce dorm fără să-și amintească că au făcut-o. În orice caz, așa cum s-a subliniat deja, este o afecțiune cu adevărat puțin frecventă care, totuși, are o serie de cauze și origini dovedite.

Ce cauzează sexsomnia și cum să o detectezi

Cele mai multe sunt legate de starea psihică a persoanei, anxietatea și/sau stresul fiind posibile cauze ale sexsomniei. Lipsa somnului, oboseala, consumul de băuturi alcoolice și de substanțe narcotice, utilizarea repetată și abuzivă a anumitor medicamente, tulburările psihice sau bolile sexuale psihice și/sau, în cele din urmă, diverse tulburări de somn sunt, de asemenea, citate ca fiind posibile factori declanșatori.

Metoda de a determina dacă cineva suferă sau nu de somnambulism sexual este foarte complicată, deoarece necesită un diagnostic medical cu adevărat exhaustiv pentru a dovedi că actul sexual este într-adevăr involuntar și în timpul somnului.

Unul dintre testele tipice este polisomnografia

În cazurile în care este implicat un cuplu, cooperarea celeilalte persoane este indispensabilă în multe cazuri, deoarece mărturia acesteia poate aduce multă lumină asupra situației. Actul poate lua diverse forme, de la masturbare la “relații sexuale dure și agresive”. Unul dintre testele tipice este polisomnografia.

citește și...