Șeful OMS: „2022 trebuie să fie anul în care să punem capăt pandemiei”

21.12.2021, 10:38
Șeful OMS: „2022 trebuie să fie anul în care să punem capăt pandemiei”

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a cerut luni ca lumea să se unească și să ia deciziile dificile necesare pentru a pune capăt pandemiei de Covid-19 în următorul an. „2022 trebuie să fie anul în care punem capăt pandemiei”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, reporterilor la Geneva. Totodată șeful OMS a făcut un nou apel la lupta împotriva inechității vaccinale și a îndemnat la prudență în perioada sărbătorilor.

Pe măsură ce pandemia de coronavirus (COVID-19) continuă să facă ravagii în întreaga lume după apariția de noi variante, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat luni (20 decembrie) despre luarea unor măsuri stricte pentru a pune capăt acesteia.

“Ne-am săturat cu toții de această pandemie. Cu toții vrem să petrecem timp cu familiile noastre, dar pentru a ne proteja mai bine pe ei și pe noi înșine, înseamnă în unele cazuri să anulăm un eveniment”, a spus directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Șeful OMS: “Este posibilă oprirea pandemiei”

Dar, a spus el, pentru a reveni la normal, trebuie să ne protejăm acum, deoarece numărul cazurilor, alimentate de varianta Omicron cu răspândire rapidă, crește.

De când a fost raportat pentru prima dată în Africa de Sud, în noiembrie, Omicron a fost identificat în zeci de țări. Cu cazurile în creștere rapidă, Tedros a subliniat că este mai bine să anulăm evenimentele „acum și să sărbătorim mai târziu decât să sărbătorim acum și să te întristezi mai târziu”.

Pfizer estimează că pandemia va dura până în 2024

Tedros a insistat că este posibilă oprirea pandemiei, dar a spus că va necesita folosirea tuturor instrumentelor pe care le avem la dispoziție, de la vaccinuri până la la purtarea măștilor și distanțarea fizică.

„Dacă vrem să punem capăt pandemiei anul viitor, trebuie să punem capăt inechității (de vaccinare) asigurându-ne că 70% din populația din fiecare țară este imunizată până la jumătatea anului viitor”, a spus Tedros.

Directorii Pfizer au declarat la sfârșitul săptămânii trecute că boala cauzată de noul coronavirus, COVID-19, va ajunge în faza endemică în 2024, dar asta dacă populațiile au un nivel suficient de ridicat de imunitate oferit de vaccinurile anti-Covid și vindecarea de boală pentru a ține sub control numărul de noi infecții, spitalizările și decesele, chiar dacă virusul circulă.

 

citește și...