Raed Arafat, despre pandemie. ”E foarte probabil să vedem după sărbători o oarecare creștere”

10.12.2021, 11:48
Raed Arafat, despre pandemie. ”E foarte probabil să vedem după sărbători o oarecare creștere”
Raed Arafat, despre pandemie. ”E foarte probabil să vedem după sărbători o oarecare creștere”

Șeful Depratamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, consideră „foarte probabilă” o creștere a cazurilor după sărbătorile de iarnă. ”E foarte probabil să vedem după sărbători o oarecare creștere, e foarte posibil acest lucru. Clar că este posibil să avem o creștere”, a declarat acesta la o emisiune TV.

Raed Arafat, șeful Deepartamentului pentru Situații de Urgență, a făcut noi declarații despre pandemia de coronavirus din țara noastră. Acesta a afirmat, la DIGI24, că este foarte probabil ca după sărbătorile de iarnă să existe o creștere a numărului de cazuri de COVID-19.

„E foarte probabil să vedem după sărbători o oarecare creștere, e foarte posibil acest lucru. Clar că este posibil să avem o creștere. Acuma, cum va fi această creștere, ce va impune această creștere… Dacă vedem că începe o creștere care impune niște măsuri suplimentare, o să se discute la nivelul CNSU, cu Ministerul Sănătății, cu INSP-ul pentru aceste măsuri. Dacă vedem că situația rămâne sub control și creșterea e una lentă, acceptabilă, atunci poate că abordarea e alta, dar aici trebuie să vedem ce vor spune epidemiologii, ce va spune Ministerul Sănătății după ce analizează situația și vede rata de creștere, viteza de creștere, rata de infectare, sunt mai mulți indici la care se uită epidemiologii pentru a putea spune că situația se îndreaptă către ceva mai grav, care necesită măsuri imediate, sau situația este sub control”, a explicat el.

Raed Arafat, despre pandemie. ”Atenție, oricând putem să avem un val serios ca valul 4 sau valul 3”

Întrebat despre un posibil val cinci al pandemiei, Raed Arafat a declarat: „Noi clar că luăm ideea unui val al cincilea la modul foarte serios și noi spunem tuturor: atenție, oricând putem să avem un val serios ca valul 4 sau valul 3, să revenim la un număr mare de cazuri și la un impact serios pe sistemul sanitar. La acest moment am zis-o, o zicem cu toții, n-am auzit pe cineva să spună că situația e perfectă, este bine, stați liniștiți. Noi zicem că s-au luat unele măsuri de echilibrare a modului în care vom administra perioada asta de sărbători care vine, lumea are așteptări”.

 

„Mesajul meu este să ne bucurăm de perioada aceasta cu toate precauțiile pe care noi le-am recomandat până acum: nu ești vaccinat, vaccinează-te – e o recomandare care nu e tardivă la acest moment – mască, evitare locuri aglomerate, evitare contact cu persoane necunoscute, cu persoane care sunt din mai multe case într-un loc aglomerat fără să știi dacă sunt testate sau vaccinate sau trecute prin boală”, a mai spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

citește și...