Rușii “torturează profesori și ard cărți” în încercarea de a eradica învățământul ucrainean. “Cei care se opun vor fi executați”

18.08.2022, 17:08

Soldații lui Putin vizează sistemul educațional din teritoriul pe care îl ocupă, încercând să șteargă cultura ucraineană și să le impună elevilor propria versiune a istoriei. Marionetele media loiale lui Putin au lansat apeluri ca profesorii care se opun să fie executați. “Este o barbarie, în secolul 21”.

Școlarizarea a suferit o schimbare în această țară devastată de război după ce Rusia a invadat-o pe 22 februarie. Unii copii învață în centrele de refugiați, în timp ce în zonele ocupate, unii sunt forțați să urmeze un nou curriculum rusesc. Ministrul ucrainean al educației a declarat pentru The Times că soldații ruși încearcă să elimine învățământul clandestin în teritoriile ocupate prin răpirea profesorilor și arderea cărților.

Conform planurilor pentru noul an școlar, lecțiile vor trebui să fie predate în limba rusă, iar anumite evenimente istorice nu vor fi predate pe larg, inclusiv Holodomor, foametea care a ucis milioane de ucraineni în anii 1930. Decesele au fost rezultatul politicilor agricole ale lui Iosif Stalin, trnsmite The Independent.

Rușii “torturează profesori și ard cărți”

Soldații ruși îi torturează pe profesori și ard cărți în încercarea de a șterge programa școlară ucraineană din teritoriul ocupat.

Această acțiune este cea mai recentă încercare a forțelor invadatoare ale lui Vladimir Putin de a impune cultura și modul de viață rusesc în zonele pe care forțele sale le-au cucerit de când a lansat invazia brutală asupra vecinului său la începutul acestui an.

Vladimir Putin impune elevilor un curriculum rusesc

Zonele ocupate din regiunile Zaporizhzhya și Kherson urmează să organizeze luna viitoare “referendumuri” privind anexarea la Federația Rusă, însă puțini observatori cred că vor fi altceva decât voturi trucate.

Chiar înainte ca acest lucru să se întâmple, Putin își folosește bătăușii pentru a impune copiilor un curriculum rusesc – un curriculum care șterge orice mențiune despre istoria sau identitatea culturală ucraineană, relatează The Times.

“Este o barbarie, în secolul 21”

Cu toate acestea, se pare că profesorii ucraineni se opun schimbărilor și, ca urmare, au fost luați în vizor.

“Se fac arestări în regiunea Kherson pentru predarea programei școlare ucrainene și pentru arderea cărților ucrainene. Este o barbarie, în secolul 21”, a declarat Serhiy Shkarlet, ministrul educației și științei.

Acesta a declarat că a existat un val de arestări și intimidări după ce majoritatea profesorilor ucraineni au refuzat să se conformeze programei școlare impuse de Putin pentru noul an școlar, care începe la 1 septembrie.

“Rușii iau profesori, îi țin câteva zile, îi torturează, apoi îi eliberează. Este o sălbăticie”, a declarat ministrul.

“Sunt mândru că 97% dintre educatorii noștri au refuzat să cedeze și să lucreze pentru ocupant”.

Kherson a fost primul oraș mare care a fost capturat de invadatorii ruși în timpul actualului conflict, iar aghiotanții lui Putin încearcă din luna mai să impună agenda lor asupra profesiei de profesor.

Potrivit The Times, Rusia a amenințat că îi va forța pe unii profesori să se “recalifice” în Crimeea.

Iar copiii ucraineni din teritoriul ocupat au fost forțați să învețe imnuri pro-ruse și să poarte costume din epoca sovietică.

Între timp, marionetele media loiale lui Putin au lansat apeluri ca profesorii care se opun să fie executați sau “trimiși în gulag”.

La începutul lunii iulie, aproape 2.000 de școli din Ucraina au fost avariate de bombardamentele rusești, potrivit Ministerului ucrainean al Educației.

 

citește și...