Rusia atacă Ucraina cu bombe termobarice mortale în „cel mai îngrozitor război al secolului 21”

27.05.2022, 13:32

Forțele ruse ale lui Vladimir Putin au recurs la utilizarea oribilelor focoase termobarice de mare intensitate în Ucraina, în timp ce pierderile de ambele părți ale conflictului sângeros continuă să crească. Ucraina a numit acum invazia Rusiei „cel mai mare și cel mai îngrozitor război al secolului 21” și a făcut apel la NATO să le furnizeze, în regim de urgență, sisteme similare de rachete cu lansare multiplă.

Forțele armate ruse ar fi folosit focoase termobarice mortale pentru a arunca în aer punctele strategice ucrainene. Ministerul ucrainean al Apărării (MOD) a declarat că rușii au folosit un lansator de rachete multiple TOS-1 pentru a lovi ținte ucrainene de lângă Novomykhailivka, în regiunea de est a regiunii Donețk.

Îngrozitorul lansator de rachete cu 30 sau 24 de butoaie este capabil să tragă focoase termobarice, un tip de exploziv care folosește oxigen în zona înconjurătoare pentru a genera o explozie la temperatură ridicată.

Efectele lor pot fi destul de devastatoare

Dr. Marcus Hellyer, analist senior la Australian Strategic Policy Institute, a spus că armele termobarice au fost eficiente în „scopul lor specific” de a „distruge în primul rând pozițiile defensive”.

El a adăugat: „Nu sunt ilegale, deși efectele lor pot fi destul de oribile, din cauza efectului de a crea un vid și de a aspira aerul din plămânii apărătorilor”.

Ucraina a făcut apel la NATO să le furnizeze, în regim de urgență, sisteme similare de rachete

Ucraina a numit acum invazia Rusiei „cel mai mare și cel mai îngrozitor război al secolului 21” și a făcut apel la NATO să le furnizeze, în regim de urgență, sisteme similare de rachete cu lansare multiplă.

Vorbind astăzi (26 mai), Ministerul ucrainean al Apărării a declarat: „Avioane TOS-1 ruși care bombardează pozițiile ucrainene în apropiere de Novomykhailivka, regiunea Donețk.
„Așa arată cel mai mare și cel mai oribil război al secolului 21. Ucraina este pregătită să riposteze. Pentru a face acest lucru, avem nevoie de MLRS [Multiple Launch Rocket Systems] în stil NATO. Imediat!”

Pe măsură ce barbaria lui creste, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care face mai ușor pentru ucrainenii din zonele ocupate să devină cetățeni ai Rusiei.

Și într-un alt semn clar că totul merge bine pentru Putin, Rusia a eliminat, de asemenea, limita superioară de vârstă în armata sa, în încercarea de a-și angaja mai mulți cetățeni să lupte în Ucraina.

Între 24 februarie și 26 mai, pierderile totale în luptă ale trupelor ruse se ridică la aproximativ 29.600 de personal, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Armata ucraineană mai susține că Rusia a pierdut 1.315 tancuri, 3.235 vehicule blindate de luptă, 617 sisteme de artilerie, 201 sisteme de lansare multiplă de rachete, 93 sisteme antiaeriene, 206 avioane de război, 170 elicoptere, 2.225 autovehicule și cisterne de combustibil, 1302 vehicule aeriene fără pilot, 47 de unități de echipamente speciale și 114 rachete de croazieră.

citește și...