Rusia spune că vrea să pună capăt “regimului inacceptabil” din Ucraina

26.07.2022, 18:47

Cel mai înalt diplomat rus a declarat că obiectivul principal al Moscovei în Ucraina este de a elibera poporul ucrainean de “regimul său inacceptabil”, exprimând obiectivele de război ale Kremlinului în unii dintre cei mai categorici termeni de până acum, în timp ce forțele sale bombardează țara cu baraje de artilerie și atacuri aeriene.

Comentariul ministrului rus de Externe Serghei Lavrov vine pe fondul eforturilor Ucrainei de a relua exporturile de cereale din porturile sale de la Marea Neagră – un lucru care ar contribui la reducerea penuriei de alimente la nivel mondial – în cadrul unui nou acord testat de un atac rusesc asupra orașului Odesa în weekend.

“Suntem hotărâți să ajutăm poporul din estul Ucrainei să se elibereze de povara acestui regim absolut inacceptabil”, a declarat Lavrov la un summit al Ligii Arabe de la Cairo duminică târziu, referindu-se la guvernul președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky.

Rusia intenționează să păstreze controlul asupra unor zone situate dincolo de estul Ucrainei

Sugerând în mod aparent că obiectivele de război ale Moscovei se extind dincolo de regiunea industrială Donbas din estul Ucrainei, Lavrov a spus: “Vom ajuta cu siguranță poporul ucrainean să scape de acest regim, care este absolut antipopular și antiistoric”.

Comentariile lui Lavrov au urmat avertismentului său de săptămâna trecută, potrivit căruia Rusia intenționează să păstreze controlul asupra unor zone mai largi dincolo de estul Ucrainei, inclusiv asupra regiunilor Kherson și Zaporizhzhia din sud, și va face mai multe câștiguri în alte părți.

Rusia și Ucraina au semnat acorduri pentru expedierea a milioane de tone de cereale ucrainene

Comentariile sale au contrastat cu linia Kremlinului la începutul războiului, când a subliniat în mod repetat că Rusia nu căuta să răstoarne guvernul lui Zelenski, chiar și în timp ce trupele Moscovei se apropiau de Kiev. Ulterior, Rusia s-a retras din jurul capitalei și și-a îndreptat atenția spre capturarea Donbasului. Războiul se află acum în cea de-a șasea lună.

Săptămâna trecută, Rusia și Ucraina au semnat acorduri menite să deschidă calea pentru expedierea a milioane de tone de cereale ucrainene, de care Ucraina are nevoie disperată, precum și pentru exportul de cereale și îngrășăminte rusești.

Ministrul adjunct al infrastructurii din Ucraina, Iuriy Vaskov, a declarat că primul transport de cereale este planificat pentru această săptămână.

În timp ce Rusia s-a confruntat cu acuzații potrivit cărora atacul din weekend asupra portului Odesa a însemnat o renegare a acordului, Moscova a insistat că greva nu va afecta livrările de cereale.

În timpul unei vizite efectuate luni în Republica Congo, Lavrov a repetat afirmația rusă potrivit căreia atacul a vizat o navă navală ucraineană și un depozit care conținea rachete anti-navă furnizate de Occident. El a declarat că acordurile privind cerealele nu împiedică Rusia să atace obiective militare.

 

citește și...