Rusia se teme că se plănuiește un test nuclear major în apropiere de granița cu Ucraina

04.10.2022, 20:25

Președintele rus Vladimir Putin se teme că se plănuiește un test nuclear la granița cu Ucraina – în timp ce oficialii de la Kiev distribuie deja pastile de iodură de potasiu pentru a se proteja împotriva unui posibil atac nuclear. “Nu este imposibil ca Putin să tragă o armă nucleară tactică”.

NATO a emis un raport de informații către membrii și aliații săi în care avertizează că Kremlinul plănuiește să testeze așa-numitele drone torpiloare nucleare Poseidon “apocaliptice”, potrivit Times of London.

Putin plănuiește să le testeze în apropierea frontierei cu Ucraina, ca dovadă că este dispus să își pună în practică amenințarea de a “folosi toate mijloacele de care dispunem”, inclusiv arme de distrugere în masă, au declarat sursele pentru NewYorkPost.com.

Rusia se teme că plănuiește un test nuclear major în apropiere de granița cu Ucraina

Avertismentul raportat vine în contextul în care se crede că Rusia a desfășurat o parte din arsenalul său nuclear, inclusiv cel mai mare submarin din lume, Belgorod, care este capabil să transporte bombe nucleare Poseidon, așa-numita “armă a apocalipsei”.

De asemenea, s-a crezut că un tren care a fost văzut transportând armament către liniile de front ar fi condus de forța obscură responsabilă de arsenalul nuclear al Kremlinului.

“Nu este imposibil ca Putin să tragă o armă nucleară tactică”

O sursă de rang înalt din domeniul apărării din Marea Britanie a declarat pentru Times că Putin își va arăta cel mai probabil disponibilitatea de a folosi arme nucleare undeva în Marea Neagră.

Cu toate acestea, “nu este “imposibil” ca Putin să tragă o armă nucleară tactică, mai mică, chiar în Ucraina, potrivit raportului.

Acest lucru implică un risc suplimentar, deoarece “ar putea lovi din greșeală un oraș rusesc apropiat de granița ucraineană, cum ar fi Belgorod”, a adăugat sursa,

Putin a insistat că “nu blufează” cu privire la disponibilitatea sa de a-și folosi arsenalul nuclear, iar oficialii americani au precizat că iau în serios amenințările. De asemenea, oficialii din capitala Ucrainei iau deja măsuri pentru a se pregăti pentru un posibil atac în această țară.

Primăria din Kiev a declarat că furnizează centrelor de evacuare pastile de iodură de potasiu, care pot ajuta la blocarea absorbției radiațiilor nocive de către glanda tiroidă dacă sunt luate în apropierea unui atac nuclear. Pastilele vor fi distribuite rezidenților din zonele contaminate de radiații nucleare dacă va fi nevoie de evacuare, a precizat primăria într-o declarație.

Experții sunt de părere că Putin este în mod clar “disperat” pe fondul eșecurilor umilitoare pe câmpul de luptă.

“Având în vedere calitatea procesului de luare a deciziilor la Kremlin în acest moment, nimic nu ar trebui să fie neglijat”, a declarat James Rogers, director de cercetare la Council on Geostrategy, pentru UK Times.

Alții încă mai speră că escaladarea retoricii și mișcarea armelor nucleare este doar un avertisment adresat Occidentului de a se ține departe de războiul brutal al Rusiei împotriva vecinului său.

Cu toate acestea, dacă Putin lansează un atac nuclear, ar “deschide cutia Pandorei” dacă NATO ar folosi în schimb arme nucleare, a declarat pentru Times profesorul Andrew Futter, expert în arme nucleare.

“Dacă Occidentul folosește arme nucleare ca răspuns, chiar nu știi ce va urma”, a avertizat el.

Rusia este cea mai mare putere nucleară din lume, cu 5.977 de focoase nucleare, față de 5.428 ale SUA, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani (Federation of American Scientists).

În ceea ce privește armele nucleare tactice – mai puțin puternice decât bombele mari care ar putea – distruge orașe mari – Rusia are de aproximativ 10 ori mai multe decât SUA.

 

citește și...