Rusia se pregătește pentru “referendum”. Anunțul făcut de autoritățile numite de Moscova în Zaporojie

08.08.2022, 20:09

Rusia se pregătește pentru “referendum”. Evgheni Balițki, șeful regiunii Zaporizhjya din sud-estul Ucrainei, numit de Moscova, a ordonat în mod oficial organizarea unui referendum local cu privire la posibilitatea ca provincia să se alăture Federației Ruse. Măsura vine la câteva ore după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat că, dacă referendumurile privind aderarea la Rusia au loc în zonele ocupate de Rusia în Ucraina, nu pot avea loc discuții de pace pentru a pune capăt războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei în urmă cu aproape șase luni.

Balitsky a semnat ordinul în cadrul unui eveniment organizat de mișcarea “Suntem împreună cu Rusia” în orașul Melitopol pe 8 august.

„Am semnat un ordin astfel încât Comisia electorală centrală să înceapă să lucreze la organizarea unui referendum privitor la alipirea regiunii Zaporojie la Rusia”, a declarat Evgheni Baliţki, şeful administraţiei civile şi militare create în teritoriile acestei regiuni sudice, controlate de forţele ruse.

 

Referendumul reprezintă voința locuitorilor din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina

“Poziția țării noastre rămâne cea care a fost întotdeauna. Nu vom renunța la nimic din ceea ce este al nostru”, a declarat Zelenskiy în discursul său nocturn din 7 august. “Dacă ocupanții vor continua pe calea pseudo-referendelor, ei vor închide pentru ei înșiși orice șansă de discuții cu Ucraina și cu lumea liberă, de care partea rusă va avea în mod clar nevoie la un moment dat.”

La 8 august, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că declarația lui Zelenskiy a fost greșit direcționată dacă se adresa cetățenilor sau conducerii ruse, sugerând că referendumurile reprezintă voința locuitorilor din teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.

Forțele armate ucrainene au lovit forțele de ocupație rusești în timpul nopți

Între timp, primarul ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat la 8 august că forțele armate ucrainene au lovit forțele de ocupație rusești în timpul nopții, folosind lansatoare de rachete HIMARS furnizate de SUA.

Potrivit părții ucrainene, o cantitate “semnificativă” de echipament militar rusesc a fost distrusă și peste 100 de soldați ruși au fost uciși în atac.

Un reprezentant al autorităților impuse de Rusia în Zaporizhzhya, Vladimir Rogov, a respins declarația ucraineană, afirmând că trupele ruse au reușit să respingă atacul ucrainean din Melitopol.

O parte semnificativă a regiunii Zaporizhzhya, inclusiv Melitopol, a fost ocupată de trupele rusești în primele zile ale invaziei neprovocate și la scară largă a Rusiei în Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Oficialii numiți de Rusia în Zaporizhzhya și într-o altă regiune ucraineană, Kherson, au declarat că intenționează să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia.

Oficialii de la Moscova au declarat că astfel de referendumuri ar putea fi organizate în septembrie.

citește și...