Rusia își schimbă planurile după moartea unui ministru belarus

29.11.2022, 15:30

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a anulat vizita la Minsk din această săptămână, când urma să se întâlnească cu Vladimir Makei. Sâmbătă, 26 noiembrie, mass-media de stat din Belarus a anunțat că ministrul belarus de externe Vladimir Makei a murit subit la vârsta de 64 de ani. Nu a fost dată nicio explicație oficială privind cauza decesului, iar în rândul analiștilor de politică externă abundă speculațiile cu privire la cauzele care ar fi putut provoca acest lucru.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și-a amânat o vizită planificată în Belarus, ca urmare a decesului subit al omologului său belarus Vladimir Makei, potrivit presei ruse care citează Ministerul rus de Externe. Cei doi miniștri urmau să se întâlnească luni în capitala belarusă Minsk.

“În legătură cu decesul prematur al ministrului afacerilor externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei, la 26 noiembrie, s-a luat decizia de a amâna o reuniune comună a consiliilor de administrație ale ministerelor de externe din Rusia și Belarus și vizita de lucru a ministrului rus de externe Serghei Lavrov la Minsk, programată pentru 27-28 noiembrie”, a anunțat ministerul, potrivit agenției ruse de presă Tass.

Rusia își schimbă planurile după moartea unui ministru belarus

“În plus, va fi anunțată o nouă dată pentru vizită și o reuniune comună a consiliilor de administrație”, a precizat acesta. În cadrul reuniunii programate pentru această săptămână, miniștrii ar urma să revizuiască Programul de acțiuni coordonate în politica externă a statelor părți la Tratatul de constituire a statului unional pentru perioada 2022-2023, potrivit agenției de presă de stat belaruse Belta.

Aceștia urmau să discute, de asemenea, despre cooperarea în planificarea politicii externe, coordonarea acțiunilor în relația cu UE, NATO, Consiliul Europei și activitatea comună în cadrul OSCE. În plus, aceștia urmau să discute despre interacțiunea pe platformele multilaterale în domeniul controlului armelor, potrivit agenției.

Belarus organizează funeraliile lui Makei

Însă moartea neașteptată a lui Makei a schimbat planurile Rusiei. Belarusul va organiza marți dimineață o ceremonie de adio pentru ministru, astfel că amânarea vizitei lui Lavrov înseamnă și că acesta va lipsi de la funeraliile lui Makei. Potrivit lui Belta, Makei va fi înmormântat la Cimitirul de Est din Minsk, după ce premierul țării, Aleksandr Lukașenko, a semnat un decret privind organizarea funeraliilor.

Potrivit documentului, a fost înființată o comisie formată din reprezentanți ai diferitelor departamente. În special, Comitetul Executiv de la Minsk a fost însărcinat să organizeze funeraliile lui Vladimir Makei la Cimitirul de Est, iar Ministerul Apărării a primit sarcina de a organiza o ceremonie de adio la Casa Centrală a Ofițerilor.

citește și...