Rusia avertizează cu privire la momentul în care ar putea izbucni “Al Treilea Război Mondial”

14.10.2022, 17:05

Secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexander Venediktov, spune că războiul va escalada dacă Ucraina va adera la NATO. “Riscul declanșării unui Al Treilea Război Mondial în care nu ar exista învingători este inacceptabil. Este necesar să ne gândim mai bine, deoarece situația s-a deteriorat în mod catastrofal nu numai în Europa, ci și la nivel global”, a declarat președintele belarus.

Războiul s-a intensificat în ultimele zile. Rusia a răspuns la avansarea cu succes a Ucrainei în estul și sudul țării prin bombardarea unor orașe ucrainene cheie, inclusiv a capitalei Kiev, atacând infrastructura și civilii, lăsând multe municipalități fără alimentare cu energie electrică. Între timp, Putin continuă să tergiverseze utilizarea armelor nucleare, Occidentul avertizează împotriva utilizării acestora, iar Belarusul își confirmă intrarea în război. Din ce în ce mai mulți actori se implică în conflict, ca și cum ar fi un Al Treilea Război Mondial.

În acest sens, Moscova a indicat momentul în care va fi declanșat “Al Treilea Război Mondial”. Acest lucru a fost declarat de secretarul adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, Alexandr Venediktov, într-un interviu acordat agenției ruse de știri TASS. Dacă Ucraina va adera la NATO, va avea loc “o escaladare garantată spre Al Treilea Război Mondial”. Oficialul rus a adăugat că, deși Alianța Atlantică afirmă că nu este implicată în conflict, “acțiunile țărilor occidentale arată că acestea sunt participanți direcți la conflict”.

Belarusul vorbește despre un Al Treilea Război Mondial

Belarus a devenit un aliat al Rusiei în conflictul cu Ucraina și, mai ales, în ceea ce privește expunerea sa față de Occident, în ciuda avertismentelor principalelor puteri occidentale de a nu se alătura unui război inițiat de Rusia.

Cu toate acestea, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a lansat următorul avertisment cu privire la riscul de escaladare a tensiunilor în Ucraina. “Riscul declanșării unui Al Treilea Război Mondial în care nu ar exista învingători este inacceptabil. Este necesar să ne gândim mai bine, deoarece situația s-a deteriorat în mod catastrofal nu numai în Europa, ci și la nivel global”, a declarat președintele belarus, care a cerut un răspuns “fără echivoc”.

Lukașenko a acuzat Ucraina că pregătește un atac

Potrivit informațiilor furnizate de agenția de știri BelTA și preluate de “Europa Press”, Lukașenko a cerut “formate mai favorabile pentru comerț și investiții”, precum și o muncă comună între toate țările pentru a rezolva diferitele probleme care afectează întreaga planetă, cum ar fi aprovizionarea cu alimente, îngrășăminte și energie. “Vom fi puternici doar dacă vom reuși să beneficiem de pe urma lucrului împreună”.

Lukașenko a declarat în cadrul Conferinței privind interacțiunea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia că “a venit timpul să ne unim pentru a face față problemelor cu care ne confruntăm”. Probleme pe care, în opinia sa, “nu le putem depăși în mod independent”. Aceste declarații vin la doar câteva zile după ce Lukașenko a acuzat Ucraina că pregătește un atac asupra țării sale.

“Este clar că ucrainenii nu au nevoie de așa ceva: de ce ar deschide un al doilea front la granițele noastre de sud și al lor în nord? Pentru ce? Este o nebunie din punct de vedere militar”, a declarat Lukașenko la sfârșitul săptămânii trecute. La momentul respectiv, Uniunea Europeană (UE) a calificat acuzațiile drept “ridicole”.

“Ucraina este victima, nu agresorul”

Purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, a subliniat că “Ucraina este aici victima, nu agresorul” și a cerut la Minsk să țină cont de faptul că țara vecină este supusă “unui atac brutal și ilegal, care încalcă Carta ONU și dreptul internațional”. Pe de altă parte, acesta a afirmat următoarele. “Îndemnăm regimul de la Minsk să se abțină de la orice implicare a Belarusului în această întreprindere brutală și ilegitimă”.

citește și...