Rusia, atac nuclear asupra New York-ului? Dialog șocant, în direct, la televiziunea de stat rusă, controlată de propaganda lui Vladimir Putin
Președintele Vladimir Putin amenință din nou cu potențialul unui război nuclear. Liderul de la Kremlin a anunțat miercuri că armata sa a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală cu potențialul de a transporta o încărcătură nucleară mare.
Câțiva analiști ruși de la un canal de televiziune de stat au râs în timp ce discutau despre un potențial atac nuclear împotriva SUA, după ce președintele Vladimir Putin a promovat miercuri lansarea de test a noii balistice intercontinentale ”Sarmat”.
Armata rusă ar fi testat racheta ”Sarmat” cu capacitate nucleară de la Plesetsk, în regiunea de nord-vest a țării, și a lovit cu succes ținte în peninsula Kamchatka, la aproximativ 3.700 de mile distanță. Putin a spus că arma mult așteptată este „capabilă să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă”.
Analiștii s-au amuzat pe seama atacului ce vizează Statele Unite
Discutând despre lansarea ”Sarmat” , analiștii au râs și au chicotit, în timp ce unul a expus posibilitatea unei lovituri împotriva SUA, menționând în mod special orașul New York. Clipul a fost raportat și distribuit pentru prima dată pe Twitter de Julia Davis, editorialist pentru The Daily Beast și creatorul Russian Media Monitor.
„Între timp, la televiziunea de stat rusă: gazdele și participanții chicotesc necontrolat, în timp ce discutau asupra atacurilor nucleare împotriva teritoriului continental al Statelor Unite. Vă puteți imagina vreunul dintre prezentatorii noștri proeminenti din media râzând de ideea distrugerii orașelor?”, a postat Davis pe Twitter joi.
”Americanilor le-a fost mereu teamă de rachetele noastre grele”
„Americanii nu au și nu au avut niciodată acest tip de rachetă. Ceea ce ne interesează la Polul Sud este faptul că știm imediat unde să trimitem racheta,”, a spus unul dintre analiști în timpul emisiunii Rusia-1, potrivit unei traduceri în limba engleză. Imagini video cu lansarea Sarmat sunt redate pe ecran.
“Dacă această rachetă ajunge acolo, în cel mai rău caz, ce fel de distrugeri poate provoca? Cât poate distruge din suprafața teritoriului?” a întrebat un alt membru al panelului.
Când primul panelist a răspuns, el a sugerat că ar putea fi folosit împotriva „așa-zișilor noștri parteneri”, referindu-se la SUA. Ceilalți membri ai panelului au început să râdă în timp ce un altul a spus: „Partenerul este foarte important”.
„Dacă 7,5 megatone vor ajunge pe teritoriul așa-zișilor noștri parteneri (râsete în studio – n.r.), iar cuvântul „parteneri” este foarte important, atunci vor fi distruse zone precum New York. Este un oraș frumos, dar ar dispărea complet, după lansarea unei singure rachete”, a adăugat el.
Testul rusesc cu rachete balistice intercontinentale are loc în condițiile în care tensiunile rămân mari între Moscova și SUA și alte națiuni NATO, pe fondul atacului în curs asupra Ucrainei. După ce Putin a lansat invazia la scară largă în urmă cu opt săptămâni, pe 24 februarie, el a atras rapid condamnări internaționale.
SUA, Canada și țările vest-europene au implementat rapid sancțiuni severe care vizează economia rusă și membrii elitei Rusiei. Țările NATO au trimis, de asemenea, miliarde de dolari în arme și ajutor umanitar Ucrainei, în timp ce forțele acesteia continuă să respingă invadatorii. După două luni de război, rușii nu au reușit să cucerească niciun oraș important ucrainean, iar guvernul de la Kiev rămâne pe loc.
„Satan 2”, este considerat cel mai puternic ICBM al Rusiei
Esteo rachetă balistică super-grea, cu arme termonucleare, cu rază intercontinentală.
Racheta care a fost introdusă în timpul unui discurs rus în 2018 privind starea națiunii a fost „următoarea generație” de armament care ar putea încălca „orice sistem de apărare antirachetă”, a susținut Putin la acea vreme.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat miercuri reporterilor că Statele Unite nu consideră arma o amenințare pentru Washington sau aliații săi. Oamenii de știință în politica și strategia de apărare au declarat pentru The Washington Post că, deși arma sună intimidantă, amenințările crescânde pe care Putin le-a făcut de la invazia sa neprovocată a Ucrainei din 24 februarie ar trebui să fie mai îngrijorătoare.