Joe Biden: ”Rusia este pregătită să atace Ucraina. Se va întâmpla în următoarele câteva zile”

18.02.2022, 15:17

Președintele american Joe Biden a declarat că Washingtonul nu vede încă dovezi ale retragerii trupelor ruse din zonele din apropierea graniței cu Ucraina și a avertizat că o invazie a Moscovei rămâne o posibilitate. ”Rusia e pregătită să intre în Ucraina. Se va întâmpla în următoarele câteva zile”, spune Biden.

Președintele Joe Biden a declarat joi că se așteaptă ca președintele rus Vladimir Puțin să treacă printr-o invazie a Ucrainei în câteva zile.

Deschiderea focului în estul Ucrainei de către separatiștii proruși reprezintă o înscenare ca țara să aibă un pretext să atace, susține Biden.

Joe Biden: Rusia este pregătită să atace Ucraina

Rusia e pregătită să intre în Ucraina. Se va întâmpla în următoarele câteva zile”, spune Biden.

Biden a spus că Rusia nu și-a îndepărtat forțele de la granița cu Ucraina și că Statele Unite au motive să creadă că Rusia este angajată într-o operațiune cu steag fals pe care Moscova ar folosi-o pentru a justifica o invazie.

 

Biden nu vrea să vorbească cu președintele rus Vladimir Putin

Dar Biden a spus că o soluție diplomatică rămâne posibilă, motiv pentru care i-a cerut secretarului de stat Antony Blinken să meargă la ONU pentru a face o declarație joi. „El va arăta care este calea aceea”, a spus Biden. „Există o cale prin asta”.

Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a declarat, joi, într-o conferință de presă după o reuniune cu miniștrii apărării, că Alianța vă crește prezența militară pe termen lung în România, referindu-se la înființarea unui Grup de Luptă Permanent.

Stoltenberg a precizat că NATO rămâne deschisă dialogului cu Rusia, însă aliații trebuie să fie „puternici, uniți, fermi”.

Acesta s-a referit și la situația din estul Ucrainei unde separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene au deschis joi focul. „Suntem îngrijorați că Rusia caută un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei”, a spus Stoltenberg.

Președintele rus Vladimir Putin a convocat vineri echipa sa pe probleme de securitate pentru a discuta despre răspunsul SUA la cererile Moscovei privind NATO. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, însă acesta nu a dat alte detalii legate de ședința extraordinară.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, cu care a discutat despre evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică a UE, sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova și securitatea energetică.

citește și...