Roman Abramovici ar fi fost otrăvit după ce a încercat să negocieze pacea dintre Rusia și Ucraina. Presupusa otrăvire ar fi fost orchestrată de ruși 

29.03.2022, 16:50
Roman Abramovici ar fi fost otrăvit după ce a încercat să negocieze pacea dintre Rusia și Ucraina. Presupusa otrăvire ar fi fost orchestrată de ruși 

Miliardarul rus Roman Abramovici a suferit simptome de otrăvire în timpul discuțiilor de pace de la granița dintre Ucraina și Belarus la începutul acestei luni, spun surse apropiate acestuia. Un raport spunea că presupusa otrăvire a fost orchestrată de ruși  care au vrut să saboteze discuțiile.

Proprietarul Chelsea FC – care și-a revenit acum – ar fi suferit dureri de ochi și piele descuamată. De asemenea, s-a spus că doi negociatori de pace ucraineni au fost afectați.

La scurt timp după ce au apărut acuzațiile, un oficial american nenumit a fost citat de Reuters spunând că informațiile sugerau că simptomele bărbaților se datorau unor factori „de mediu”, nu otrăvirii.

Rusia ar fi folosit o armă chimică în Ucraina

Iar mai târziu, un oficial din biroul președintelui ucrainean, Ihor Zhovkva, a declarat pentru BBC că, deși nu a vorbit cu Abramovici, membrii delegației ucrainene sunt „bine” și unul a spus că povestea este „falsă”.

Cu toate acestea, corespondentul de securitate al BBC, Frank Gardner, spune că nu ar fi de mirare că SUA ar dori să atenueze sugestiile conform cărora oricine – în special Rusia – ar fi folosit o armă chimică în Ucraina, deoarece acest lucru i-ar putea împinge la acțiuni de răzbunare pe care sunt extrem de reticenți să le facă. lua.

„Durere străpunzătoare în ochi”

Condițiile suferite de Abramovici și de negociatorii ucraineni, printre care se numără deputatul ucrainean Rustem Umerov, s-au îmbunătățit de la incidentul din 3 martie, a declarat surse citate de Wall Street Journal.

O sursă apropiată lui Abramovici a declarat pentru BBC că acum și-a revenit și că continuă negocierile pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina.

Influența lui Abramovici a fost „limitată”

Incidentul aruncă lumină asupra rolului raportat al lui Abramovici ca intermediar în discuțiile dintre Ucraina și Rusia. Natura exactă a poziției sale este neclară, dar un purtător de cuvânt al oligarhului a declarat anterior că influența sa a fost „limitată”.

Duminică, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Abramovici i-a oferit ajutor pentru a detensiona invazia Rusiei asupra țării.

Miliardarul rus a călătorit între Moscova și Kiev pentru mai multe runde de discuții la începutul lunii. Se pare că l-a întâlnit pe  Zelensky în timpul călătoriei, dar liderul ucrainean nu a fost afectat și purtătorul de cuvânt al său nu avea informații despre incident.

Între timp, grupul de jurnalism de investigație Bellingcat a declarat că Abramovici și negociatorii au suferit simptome „concordante cu otrăvirea cu arme chimice”.

Simptomele au inclus „inflamația ochilor și a pielii și dureri perforante în ochi”, a raportat Bellingcat.

Abramovici a fost văzut de atunci în public, fiind fotografiat pe aeroportul Israel din Tel Aviv pe 14 martie.

citește și...