De la orfan fără bani la miliardar. Cum a ajuns Roman Abramovici confidentul lui Putin. ”În copilărie, unul mănâncă morcovi, altul mănâncă bomboane”

04.03.2022, 19:45

El este cel mai bine cunoscut în Marea Britanie pentru că este proprietarul Chelsea FC. Dar Roman Abramovici, care a confirmat că iubitul său club de fotbal este scos la vânzare, are o relație indelungată cu președintele Vladimir Putin, care  a lansat o invazie brutală asupra Ucrainei. Cum a ajuns Roman Abramovici unul dintre cei mai importanti oligarhi rusi.

Abramovici a fost chestionat cu privire la legăturile sale cu președintele rus, anul trecut. Se spune că el a fost prima persoană care l-a recomandat pe Putin lui Boris Elțin pentru președintie, înainte ca Putin să-și preia mandatul în 2000.

Până nu demult, el și-a trăit în mare parte viața extrem de privilegiată în pace, fie la bordul superyacht-urilor, în conacele sale, fie pe unul dintre avioanele private care alcătuiesc imperiul său de miliarde de lire sterline. De asemenea, are o familie numeroasă, șapte copii – Ilya, Arina, Sofia, Arkadiy, Anna, Aaron și Leah.

Foto. The Sun

Miliardarul rus a anunțat oficial că se retrage de la Chelsea

Dar acum  Abrramovici se află pe lista neagră! Patronul rus al lui Chelsea plătește pentru războiul lui Putin. Miliardarul a primit interzis în Marea Britanie.

Proprietarul lui Chelsea Londra a anunțat că predă administrația clubului administratorilor fundației sale caritabile

Omul de afaceri s-a născut fără bani în Saratov, sud-vestul Rusiei. Ambii săi părinți au murit când era mic, iar el a fost crescut de bunicii săi în Komi, Siberia, de la vârsta de patru ani.

Roman Abramovic a rămas orfan în copilărie

Omul de afaceri s-a născut fără bani în Saratov, sud-vestul Rusiei. Ambii săi părinți au murit când era mic, iar el a fost crescut de bunicii săi în Komi, Siberia, de la vârsta de patru ani

Mama lui, Irina, a murit la vârsta de 28 de ani din cauza unei hemoragii. Tatăl său, Arkady, a fost zdrobit de o macara pe un șantier. Ambele picioare au fost grav rănite și a murit la câteva zile după accident. Ulterior, Abramovici a plecat să locuiască cu unchiul său, la 200 de km de Moscova.

Miliardarul – care este evreu și deține cetățenia rusă, israeliană și portugheză – nu s-a plâns despre copilărie când a vorbit despre asta în trecut.

”În copilărie, unul mănâncă morcovi, altul mănâncă bomboane”

„În copilărie, nu poți compara lucrurile: unul mănâncă morcovi, altul mănâncă bomboane, ambele au gust bun. În copilărie, nu poți face diferența”, a spus el la un moment dat.

Abramovici a început pentru prima dată să câștige bani din vânzarea păpușilor de plastic în piață, după ce a abandonat două colegii la sfârșitul anilor 1980. A continuat să vândă cauciuc.

În 1987, după ce Abramovici a servit o scurtă perioadă în armata sovietică, părinții primei sale soții Olga Lysova i-au oferit 2.000 de ruble drept cadou de nuntă. Acest lucru i-a permis să extindă gama de deodorante și parfumuri,  pe care le vindea.

Prima sa mișcare de a face bani serioși a venit când Uniunea Sovietică a început să se retragă de sub regimul lui Mihail Gorbaciov. Schimbările au oferit oligarhilor dreptul de a cumpara companii de stat.

Averea lui a crescut când s-a legat de Boris Berezovsky, care conducea firma națională de dealeri auto Lada, dar care a fost și apropiat de președintele Boris Elțin.

Ce relație are cu Vladimir Putin

Roman Abramovich a fost prima persoană care i-a recomandat lui Elțîn ca Vladimir Putin să fie succesorul său în funcția de președinte al Rusiei. Când Putin și-a format primul cabinet ca prim-ministru în 1999, Abramovich a fost cel care a intervievat fiecare dintre candidații pentru posturile din cabinet înainte ca aceștia să fie aprobați.

Ulterior, Abramovich a rămas unul dintre cei mai apropiați confidenți ai lui Putin. În 2007, Putin s-a consultat în cadrul unor întâlniri cu Abramovich cu privire la întrebarea cine ar trebui să fie succesorul său în funcția de președinte. Medvedev a fost atunci recomandat personal de magnat.

A obținut active petroliere rusești la prețuri mult sub valoarea de piață

Odata cu achizitionarea companiei companiei petroliere Sibneft, pentru doar 100 de milioane de lire sterline folosind controversatul program de împrumuturi pentru acțiuni, Abramovici a devenit mai bogat cu 1,8 miliarde de lire sterline din vânzarea Sibneft.

Cea mai mare parte a averii britanice a lui Abramovici se găsește la Evraz, un gigant siderurgic și minier cotat la bursa londoneză

El a intrat prima dată pe radarul britanicilor când a cumpărat clubul de fotbal Chelsea în 2003 și a pus destui bani pe masă pentru a-i ajuta să concureze.

Potrivit indicelui miliardariilor Bloomberg, averea netă a lui Abramovici este de aproximativ 15 miliarde de dolari.

citește și...