Rețetă chec cu apă minerală. Desertul care aduce familia împreună

07.06.2020, 15:31
Rețetă chec cu apă minerală. Desertul care aduce familia împreună
Rețetă chec cu apă minerală. Desertul care aduce familia împreună

Unul dintre cele mai apreciate deserturi este checul. Pentru ca acesta să fie cât mai pufos se poate prepara cu apă minerală.

Checul cu apă minerală sau cu sifon este un desert care încântă pe oricine. Este extrem de pufos și de gustos.

În Ardeal și Banat, checul cu apă minerală este cunoscut și ca vizes piskóta (pișcot sau pandișpan cu apă – în lb. maghiară) sau Wasserbiskuit (lb. germană). Se făcea în vremuri de criză când nu se prea găseau ouă, acestea fiind înlocuite cu apă gazoasă sau sifon, menționează savoriurbane.ro. Preparatul se face făă praf de copt.

Care este rețeta

Ingrediente:

4 ouă
250 g făină
40 g cacao
220 g zahăr
100 ml apă minerală carbogazoasă sau sifon
50 ml ulei
un praf de sare
1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
coaja rasă de la o lămâie

Din ingredientele menșționate mai sus se prepară un chec cu apă minerală copt în formă de 12X25, cu înălțime de 7-8 centimetri.

Cum se prepară

Este foarte important ca cuptorul să fie aprins înainte de a prepara checu. Temperatura trebuie să fie reglată la 180 de grade.

Se separă ouăle. Gălbenușurile se bat cu 50 de grame de zaahăr și cu vanilia. Se adaugă uleiul și apa minerală, după care se adaugă coaja rasă de lămâie.

Albușurile se bat cu un praf de sare. Când spuma se întărește se adaugă restul de zahăr și se continuă să se bată până spuma arată ca o bezea. Apoi, peste această bezea se roarnă mixul de gălbenușuri și se amestecă 10 secunde cu mixerul.

Se cântăresc 150 de grame de făină pentru compoziția albă și 100 de grame de făină și 40 de grame de cacao pentru compoziția cu cacao.

Se amestecă cacao cu făina pentru a se omogeniza mai repede.

Din compoziția cu spumă se scot 300 de grame într-un castron și se amestecă cu moxul de făină cu cacao.

Peste restul de compoziție spumoasă se pune făina simplă și se încorporează ușor.

se tapetează forma cu hârtie de copt și se toarnă compoziția albă. Deasuprea se toarnă și partea cu cacao și se nivelează.

Se introduce tava la cuptor și se coace 10 minute la 180 de grade, iar alte 20-25 de minute la 170 de grade. După ce checul este scos din cuptor se lasă să se răcească timp de cinci minute, apoi se scoate din formă.

FOTO: captură YouTube

citește și...