La ce temperatură se coace cozonacul. Trucuri pentru a obține cel mai pufos aluat

13.04.2020, 11:36
La ce temperatură se coace cozonacul. Trucuri pentru a obține cel mai pufos aluat
La ce temperatură se coace cozonacul. Trucuri pentru a obține cel mai pufos aluat

Cozonacii sunt nelipsiți de pe mesele românilor de Paște. Alături de pască, este unul dintre deliciile tradiționale în această perioadă de mare sărbătoae.

Toată lumea își dorește un cozonac gustos și pufos la masa de Paște. Pentru ca acest deliciu nelipsit de pe masa românilor la sărbători să fie delicios și pufos, există niște reguli care trebuie foarte bine respectate.

Astfel, pentru ca un cozonac să crească bine și să fie pufos, căldura este esențială.

„Atunci când facem cozonac este important ca în bucătărie să fie cam 21-22 de grade, iar temperatura să fie constantă. Nu lăsaţi geamuri deschise pentru a nu se face curent. Apoi alegeţi făină de calitate, preferabil să fie de la moară dacă aveţi cum să faceţi rost. Este bine să folosiţi drojdie uscată pe care o dizolvaţi în apă caldă înainte de a o pune în aluat şi ouă de casă dacă este posibil.

Pentru ca un cozonac să fie fraged eu recomand 2-3 linguri de untură care să se pună în aluat. Acesta din urmă trebuie frământat foarte bine, cel puţin 30-45 de minute. Veţi şti că este bun atunci când este puţin lipicios, dar se desprinde totuşi de pe mână. Dacă puneţi prea multă făină riscaţi să stricaţi cozonacul“, explica bucătarul Marian Toma pentru adevărul.ro.

Este foarte important și timpul cât aluatul de cozonac stă la dospit.

„De obicei, aluatul se lasă la dospit până când îşiublează volumul. Nu este un timp standard, dar poate dura de la o oră şi jumătate la două ore. Tava în care va fi copt cozonacul nu trebuie umplută până sus deoarece acesta nu va mai avea loc să crească. Se pune aluat care să umple o treime din tavă, nu mai mult“, mai explica specialistul.

În ceea ce privește coacerea, cozonacul tgrebuie făcut la foc mic. Nu trebuie deschisă ușa cuptoului cât timp acesta se află în interior pentru a evita să se lase.

FOTO: Profimedia

citește și...