Restaurantele din România încep să introducă ‘taxa COVID-19’! Cum se justifică patronii

08.06.2020, 22:42
Restaurantele din România încep să introducă 'taxa COVID-19'! Cum se justifică patronii
Restaurantele din România încep să introducă 'taxa COVID-19'! Cum se justifică patronii/ foto: pixabay

Restaurantele din România au început să introducă ‘taxa COVID-19’, la scurt timp după ce au fost redeschise. Conform Digi24, această măsură nu ar fi legală, ci împrumutată de la alte țări, precum Danemarca. De asemenea, această taxă a fost aplicată și în SUA.

Pentru a nu avea pierderi mari din cauza costurilor pentru măsurile de distanțare din localuri, patronii au introdus această taxă, care se regăsește pe bonul fiscal. Patronul unui restaurant care a aplicat deja taxa COVID-19 se justifică.

Ce spun patronii

‘Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii’, a spus el pentru Economica.net.

Pe internet, o imagine cu un bon fiscal al unui restaurant ce are imprimată taxa COVID-19 a devenit virală.

În schimb, administraţia Naţională de Administrare Fiscală a precizat că această taxă nu are un suport legal.

ANAF a făcut precizări despre această taxă

‘Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului’, au declarat surse ANAF, mai notează Economica.net.

Începând cu 1 iunie 2020 sunt permise activitățile de servire și consum al produselor alimentare la tereasele/spațiile deschie din exteriorul incintelor/saloanelor unităților de alimentație publică cu și fără servire la masă, precum și la cantinele de incintă destinate angajaților proprii, fără acces la persoanele din exterior.

Toți proprietarii de terase și restaurante trebuie să aplice un set strict de reguli în stare de alertă.

Patronii se asigură că normele de distanțare fizică sunt aplicate în mod eficient și că se va evita pe cât posibil interacțiunea fizică între clienți.

Distanța între spătarele scaunelor de la mesele învecinate trebuie să fie minim 1,5 m, în mod normal mesele fiind de maximum 4 sau 6 persoane.

Se recomandă ocuparea locurilor să se facă cu rezervare anterioară în restaurantele cu servire la masă.

citește și...