“Pentru nerespectarea ordinelor, sunt uciși.” Povestea unui criminal din grupul Wagner care s-a predat

17.09.2022, 16:35

Jurnalistul ucrainean Iuriy Butusov a publicat un interviu video cu un luptător PMC Wagner capturat, un prizonier de la Ryazan IK-3, care a fost recrutat pentru războiul din Ucraina. Yevgeny Nuzhin și că a fost prizonier în închisoarea Ryazan începând cu anul 1999. El a fost condamnat la 24 de ani de închisoare după ce a omorât o persoană și a rănit o alta, plus încă patru ani pentru tentativă de evadare.

Bărbatul din înregistrarea video spune că se numește Evgheni Nuzhin. Potrivit acestuia, în urmă cu 23 de ani a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru crimă. Ulterior, i s-au dat încă patru ani pentru o tentativă de evadare. Sursa de la Important Stories l-a identificat pe Nuzhin și a confirmat spusele acestuia.

Interviul video a fost editat, au fost tăiate fragmente din el, potrivit censor.net,

Povestea unui criminal din grupul

Nuzhin i-a spus jurnalistului că, în iulie 2022, Evgheni Prigozhin (coproprietar al Wagner PMC) a zburat cu elicopterul spre colonia în care a fost încarcerat. El i-a invitat pe deținuți să se alăture PMC. Potrivit acestuia, 92 de deținuți au fost de acord, inclusiv el însuși.

„Ne-a promis milă. Salarii de 100.000 de ruble. Dacă ești ucis, 5 milioane de ruble familiei”, a spus acesta.

Din colonie, prizonierii au fost trimiși în regiunea Lugansk, a declarat Nuzhin. Acolo au fost instruiți să mânuiască arme și duși la terenul de antrenament. De asemenea, li s-au dat diverse documente pe care să le semneze, dar prizonierul nu își amintește ce conțineau acestea.

“Dacă nu făceai ce trebuia sau făceai greșit, te eliminau”

Nuzhin a spus că, pentru nerespectarea ordinelor armatei, PMC sunt “resetați”. El spune că și cei care s-au certat cu instructorul în timpul antrenamentului au fost “reduși la zero”.

După cum am înțeles, deținuții erau carne de tun. Dacă nu făceai ce trebuia sau făceai greșit, te eliminau. Te împușcau. Este ceea ce numesc resetare de la zero”, a mărturisit Nuzhin.

Misiunea lui Nuzhin a durat doar două zile.

„Am decis să renunț acum mult timp. Când eram în tabără a început totul, m-am uitat la televizor. Aveam un telefon, m-am uitat pe YouTube. Aici (în Ucraina) există Legiunea Rusă, au făcut un apel să luptăm alături de ei. Și apoi, când a început mizeria asta, am decis că atunci când voi ajunge, mă voi preda și voi încerca să ajung acolo”, a povestit el.

Acum, bărbatul susține că i-ar plăcea să lupte de partea Ucrainei.

„Nu e ca și cum Ucraina a atacat Rusia. Iar Putin a atacat Ucraina. Rudele mele trăiesc aici. Unchiul este în regiunea Ivano-Frankivsk, iar sora este în Liov”, a mai spus el.

Ce este Grupul Wagner

Grupul Wagner este cunoscut ca armata privată a lui Vladimir Putin și este considerat cea mai mare companie militară privată din lume.

Această formațiune nu există în mod oficial, însă, potrivit BBC, se crede că până la 10.000 de oameni ar fi avut cel puțin un contract cu Wagner de când grupul a început să lupte alături de separatiștii pro-ruși în Ucraina, în 2014.

citește și...