Rocco Morabito, un lord al drogurilor, a fost extrădat în Italia. “U Tamunga” va sta 30 de ani în închisoare

06.07.2022, 16:31

 Extrădarea în Italia a șefului ‘Ndrangheta Rocco Morabito, în vârstă de 55 de ani, considerat unul dintre cei mai importanți traficanți internaționali de droguri din lume, a fost suspendată în Brazilia din cauza existenței unui mandat de arestare pe numele său, prezentat la Sao Paulo . Potrivit săptămânalului Vejathe, Ministerul Justiției a informat Curtea Supremă Federală (Stf) că a suspendat extrădarea pentru posibila deschidere a unei proceduri împotriva sa de către justiția braziliană.

Ani de zile a jucat cu mai multe pachete de cărți pe mesele justiției din mai multe țări pentru a evita extrădarea în Italia. Dar de data aceasta, pentru narcobrokerul Rocco Morabito jocul a eșuat.

Șeful ‘Ndrangheta Rocco Morabito, în vârstă de 56 de ani, considerat unul dintre cei mai importanți traficanți internaționali de droguri din lume, a aterizat astăzi pe aeroportul Roma – Ciampino, extrădat din Brazilia, unde a fost arestat la 25 mai 2021 de poliția federală braziliană, în cadrul unei operațiuni comune cu carabinierii del Ros și comandamentul provincial din Reggio Calabria, cu sprijinul Serviciului de Cooperare Polițienească Internațională și al agențiilor americane DEA și FBI. El trebuie să execute o pedeapsă definitivă de 30 de ani de închisoare, relatează Reuters.

“U Tamunga”

Escortat de carabinierii del Ros și de comandamentul provincial din Reggio Calabria, “U Tamunga” – o poreclă curioasă, poate legată de Dkw Munga, un vehicul militar german de teren, cu care se pare că în tinerețe a alergat pe străzile din Africo – a aterizat în zori la Roma. În executarea unui mandat de arestare emis de procurorul din Reggio Calabria, i se vor deschide acum ușile închisorii, unde va trebui să execute o pedeapsă de treizeci de ani de închisoare pentru trafic internațional de droguri. Un deznodământ care nu este deloc evident.

În urmă cu șase zile, procedura a fost blocată. În cercurile de anchetă, mulți s-au temut până la sfârșit că operațiunea va eșua și că Morabito va scăpa pentru a mia oară de sub control judiciar. În urmă cu șase zile, procedura de extrădare din Brazilia a fost blocată, deoarece pe numele său fusese emis un mandat de arestare provizorie în statul Sao Paolo. Exact același scenariu care, cu ani în urmă, îi permisese lui Tamunga să își prelungească atât de mult timpul de detenție în Uruguay, unde a fost arestat pentru prima dată ca fugar, încât a reușit să pună laolaltă contacte bune pentru a-și organiza evadarea din închisoarea din Montevideo.

„Regele cocainei” a ajuns în Italia după ce a fost extrădat din Brazilia

Evadarea îndrăzneață

O evadare îndrăzneață, “curată” – nimeni nu a tras niciun foc de armă – uneori suprarealistă. Împreună cu alți trei deținuți brazilieni, profitând de o gaură în sistemul de supraveghere, Morabito a ieșit de la etajul șase al închisorii, s-a aruncat pe acoperișul unui supermarket din apropiere și apoi s-a prăbușit în casa Elidei Duarte, în vârstă de peste 80 de ani. “M-a asigurat că nu-mi vor face rău și mi-a cerut cheile casei, pentru a putea ieși pe ușă”, a povestit bătrâna la momentul respectiv, poate mai mult perplexă decât speriată. “Săraca, mi-a spus că trebuie să plece repede pentru că fiica ei este foarte bolnavă”.

Schimbări de identitate

Întotdeauna a știut să spună bine minciunile “U Tamunga”. De-a lungul anilor au fost fundamentale pentru a îmbrăca fiecare dintre identitățile ei. Tânăr rampant în Milano, om de afaceri bogat în Uruguay, om de afaceri în Brazilia, în ciuda faptului că era al doilea cel mai căutat fugar din lume după Matteo Messina Banii, Morabito nu s-a ascuns niciodată. Și nici nu a trăit vreodată ca un singuratic. Pentru că la Tamunga – au reconstituit anchetatorii, coordonați de procurorul adjunct din Reggio Calabria, Giuseppe Lombardo, și de procurorul-șef Giovanni Bombardieri – luxul i-a plăcut întotdeauna.

De la Locride la Beverly Hills

Plecat din Locride la o vârstă foarte fragedă, a fost o figură cunoscută la Milano printre tinerii de aur ai orașului. Și era adesea văzut la petreceri și în cluburi, în timp ce ducea mai departe “afacerea familiei”, una dintre cele mai importante linii genealogice ale ‘Ndrangheta din districtul Ionică. În Uruguay, “U Tamunga” era Francisco Antonio Cappelletto Souza, un om de afaceri bogat, activ oficial în sectorul de import-export și în cultivarea intensivă a soiei. În realitate, din mega-apartamentul său din Punta del Este, situat în cartierul exclusivist Beverly Hills, copiat în totalitate de orașul californian cu același nume, el gestiona importul în Italia de tone și tone de coca. În Brazilia, însă, Morabito își avea sediul într-un hotel de lux din Joao Pessoa, capitala statului brazilian Paraiba, în nordul țării, iar viața sa curgea liniștită între diminețile pe plajă și nopțile în baruri.

Brokerul din America Latină

Tânăr african cu dorința de a ieși în evidență, logist expert în trafic la Milano, broker cu o mie de contacte în America Latină, Morabito a trăit mai multe vieți, o mie de identități. Un singur lucru nu a reușit niciodată să ascundă: sprâncenele groase, care l-au dat de multe ori de gol atunci când anchetatorii erau pe urmele lui. Acum, îl așteaptă o nouă rundă a turnirului existenței: cea de deținut în închisorile italiene. Și pentru o lungă perioadă de timp.

Cine este Rocco Morabito

Rocco Morabito s-a născut în 1966 la Africo, în provincia Reggio Calabria, și este nepotul lui Giuseppe Morabito, șeful unuia dintre cei mai puternici gangsteri din Locride. Condamnat la 30 de ani de închisoare în 1994 pentru asociere de tip mafiot și trafic de droguri, din februarie 1995 a fost inclus pe lista celor mai periculoși fugari din Italia. Capturat pentru prima dată la Montevideo, în Paraguay, după 23 de ani de fugă, Morabito a reușit să evadeze din închisoare în iunie 2019. După aproape 2 ani, a fost arestat la 24 mai 2021 de către poliția braziliană, cu sprijinul investigativ al carabinierilor de la ROS, al comandamentelor provinciale din Torino și al SCIP (Serviciul de cooperare polițienească internațională al Departamentului pentru Securitate Publică), cu colaborarea FBI și DEA.

citește și...