„El Chapo” se plânge de tratamentul „crud și nedreapt” primit în închisoarea din SUA. Renumitul traficant de droguri mexican este în depresie

26.05.2022, 15:10

Cel mai puternic traficant de droguri din Mexic, Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, cunoscut în întreaga lume drept „El Chapo”, a scris o scrisoare de la închisoarea de maximă securitate din Colorado, SUA, în care este deținut din iulie 2019. Renumitul traficant de droguri  mărturisește că tratamentul din închisoare i-a provocat „dureri de cap, pierderi de memorie, crampe, dureri musculare”; și chiar „stres și depresie”.

La începutul scrisorii sale, se poate citi scurta sa introducere: „Sunt un mexican de 64 de ani și am fost extrădat din Mexic în SUA în ianuarie 2017”. Documentul a fost scris în limba engleză și este semnat de fostul baron al drogurilor „Joaquín Guzmán L”.

Fostul traficant de droguri detaliază că tratamentul pe care îl primește „este crud și nedrept”, întrucât asigură că îi servesc „puțină mâncare și de multe ori plec flămând”. Documentul a fost lansat de rețeaua de televiziune Univision și sugerează că nativul din statul mexican Sinaloa este neîndreptățit de justiția americană.

„El Chapo” este în depresie

În scrisoarea sa, Guzmán Loera adaugă că, în interiorul celulei sale, „există recenzii constante”; pe lângă faptul că are „camere de supraveghere chiar și în locul în care vorbește cu apărătorii săi legali.”

„El Chapo” a afirmat că tratamentul din închisoarea ADMAX sau „Alcatraz of the Rockies” din Florence, Colorado, i-a provocat „dureri de cap, pierderi de memorie, crampe, dureri musculare”; și chiar „stres și depresie”.

Nu este lăsat să-și vadă soția

Guzmán Loera a exprimat că, dovadă a uneia dintre „maltratările” pe care le-a primit în închisoare, aceasta a avut loc în iulie 2021, când a avut o tuse „incontrolabilă” și „nu am primit niciodată tratament medical”.

El a scris că își petrece majoritatea zilelor într-o celulă de 2/ 3,5 metri, care are o fereastră mică prin care își primește mesele.

„Îmi este interzis să am orice contact verbal sau orice comunicare cu alți prizonieri. Nu am niciun contact uman, în afară de momentul în care gardienii îmi pun și îmi scot cătușele”, mai spune El Chapo.

Mai mult, acesta povestește că, de la sosirea în SUA, i s-a interzis să vorbească cu soția sa, Emma Coronel, care ispășește o pedeapsă de trei ani după ce a recunoscut că l-a ajutat să conducă rețeaua de droguri

Până acum, DOJ (Departamentul de Justiție al SUA) nu a răspuns solicitării lui „El Chapo” Guzmán. Excapo sau apărarea sa juridică este de așteptat să aibă o audiere cu autoritățile pe 7 iulie.

El Chapo a fost găsit vinovat în februarie 2019 de 10 acuzații legate de trafic de droguri și spălare de bani și a fost condamnat la închisoare pe viață, plus 30 de ani.

citește și...