Redactorul-șef al ziarului preferat al lui Putin a murit. “A început să se sufoce”

15.09.2022, 13:33
Redactorul-șef al ziarului preferat al lui Putin a murit. A început să se sufoce
MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 11, 2018: Komsomolskaya Pravda editor-in-chief Vladimir Sungorkin (L) and Russia's President Vladimir Putin during a meeting with heads of Russian print media and news agencies at the editorial office of the Komsomolskaya Pravda newspaper. Mikhail Metzel/TASS,Image: 359874432, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Un alt aliat al președintelui rus Vladimir Putin a murit în această săptămână, de data aceasta în urma unui presupus “atac cerebral” în timp ce se afla într-o călătorie de afaceri în satul Roshchino din regiunea de extremă est a Rusiei. Cu toate acestea, există discrepanțe în presa rusă în ceea ce privește cauza morții.

Vladimir Nikolaevici Sungorkin, în vârstă de 68 de ani, era redactor-șef al ziarului de stat rus Komsomolskaia Pravda. Potrivit ziarului, Sungorkin a murit “brusc” după ce a prezentat semne de “sufocare” în timpul călătoriei de miercuri.

“S-a întâmplat absolut brusc, nu s-a prefigurat nimic. Ne aflam în satul Roshchino. Mergeam cu mașina, ne îndreptam deja spre Khabarovsk, plănuisem să ajungem acolo în seara zilei de astăzi, iar de acolo la Moscova. Totul era bine”, a scris colegul său Leonid Zakharov, care îl însoțise în călătoria de afaceri, într-un reportaj pentru KP, scrie Newsweek.com.

“Vladimir a început să se sufoce”

Potrivit lui Zakharov, Sungorkin a căzut inconștient la câteva minute după ce a sugerat grupului lor “să găsească un loc pentru … pentru a mânca”.

“Trei minute mai târziu, Vladimir a început să se sufoce. L-am scos afară pentru a lua aer proaspăt, era deja inconștient… Nimic nu l-a ajutat. Medicul care a făcut examinarea inițială a spus că, aparent, a fost un atac cerebral. Aceasta este concluzia inițială”, a scris colegul său.

“Komsomolskaia Pravda” – ziarul preferat al lui Putin

Inițial, în calitate de corespondent, apoi ca redactor-șef, Sungorkin a lucrat la “Komsomolska Pravda” din anul 1985. În 1992, la un an după prăbușirea URSS, Sungorkin a fost promovat la funcția de director executiv.

Komsomolskaia este considerat a fi ziarul preferat al lui Vladimir Putin, iar jurnalistul decedat a rămas fidel politicii Kremlinului în toți anii de activitate.

“Komsomolka a parcurs un lung drum creativ de-a lungul acestor ani și a scris pagini strălucite de neuitat în istoria presei ruse”, a transmis președintele rus Vladimir Putin într-o declarație în care a felicitat ziarul cu ocazia celei de-a 95-a aniversări a primului său număr, în 2020. “Este crucial ca actualul personal al ziarului să transmită aceste tradiții din generație în generație și să se străduiască să păstreze poziția de vârf a ziarului pe piața media din Rusia”.

După ce a început invazia Ucrainei, Sungorkim, împreună cu directorii agențiilor rusești TASS și VGTRK (Compania de stat de televiziune și radio din toată Rusia), s-a trezit pe lista de sancțiuni a UE pentru că “a semănat dezinformare și a denaturat faptele”.

Decesul lui Sungorkin survine pe fondul unei serii de decese misterioase ale unor aliați de top ai lui Putin în această lună. Cel mai recent, Ivan Pechorin, directorul de aviație al Corporației de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat și a Arcticii din Rusia, a fost declarat mort după ce ar fi “căzut de pe o barcă” în Vladivostok, potrivit presei ruse locale.

 

citește și...