Fostul consilier al lui Putin, dus de urgență la spital în urma unei “presupuse otrăviri”, la câteva luni după ce a fugit din Rusia. “Brațele și picioarele i-au amorțit”

01.08.2022, 16:11

Unul dintre oficialii lui Vladimir Putin a fost transportat de urgență la spital în urma unei “presupuse otrăviri”, la câteva luni după ce a fugit din Rusia în semn de protest față de războiul din Ucraina. “Brusc, brațele și picioarele i-au amorțit”, a spus soția victimei. Cel puțin cinci oligarhi ruși apropiați de Putin au fost uciși.

Anatoly Chubais se află la terapie intensivă după ce s-a plâns de amorțeală la brațe și picioare.

Specialiști în costume de protecție au fost văzuți intrând în camera lui Chubais după ce acesta s-a îmbolnăvit într-o țară nespecificată din Europa, transmite The Sun.

Anchetatorii investighează dacă bărbatul a fost otrăvit

Rapoartele despre boala sa subită au fost publicate pentru prima dată de jurnalista și fostul candidat la președinția Rusiei, Ksenia Sobchak.

Chubais, în vârstă de 67 de ani, a fost diagnosticat inițial cu sindromul Guillain-Barré – o boală rară și amenințătoare de viață care afectează nervii – dar anchetatorii își păstrează mintea deschisă după cazurile repetate în care inamicii lui Putin au fost otrăviți până la moarte.

“Brusc, brațele și picioarele i-au amorțit”

Sobchak a declarat: “În acest caz, diagnosticul se poate schimba”.
Ea a precizat că “spațiul în care se afla Chubais când s-a simțit rău a fost examinat de specialiști în costume de protecție chimică”. De asemenea, polițiștii “au interogat toți martorii”, a adăugat ea.

Soția victimei, Avdotya Smirnova, în vârstă de 56 de ani, regizoare de film, spune că starea lui era “instabilă”, a declarat Sobchak.

“Brusc, brațele și picioarele i-au amorțit”, a spus ea.

Chubais însuși a fost citat spunând: “Am fost spitalizat într-una dintre clinicile europene cu un diagnostic de sindrom Guillain-Barré. O afecțiune de gravitate moderată, stabilă”.

Cel puțin cinci oligarhi ruși apropiați de Putin au fost uciși

De la începutul anului, patru șefi din industria gazului care au legătură cu tiranul și un director medical de top au murit în circumstanțe misterioase. Unii cred că aceștia au fost uciși pe fondul presupuselor similitudini în moartea lor.

La 25 februarie – a doua zi după ce Putin a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina – cadavrul lui Alexander Tyulakov, un înalt funcționar financiar și de securitate al Gazprom la nivel de director general adjunct, a fost găsit de către iubita sa. Gâtul bărbatului de 61 de ani era în ștreang în locuința sa de 500.000 de lire sterline.

Cu doar trei săptămâni înainte – în același complex rezidențial de elită din regiunea Leningrad – Leonid Shulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit mort. Bărbatul de 60 de ani a fost descoperit cu multiple plăgi înjunghiate într-o baltă de sânge pe podeaua băii sale.

Între timp, bogătașul Vladislav Avayev, 51 de ani, fost vicepreședinte al Gazprombank și fost oficial al Kremlinului, a fost găsit împușcat mortal în apartamentul său de elită din Moscova.

Iar câteva zile mai târziu, Serghei Protosenya, 55 de ani, a fost găsit spânzurat în Spania. Protosenya a fost fost vicepreședinte al Novotek, o companie strâns legată de Kremlin.

Chubais a părăsit Rusia în semn de protest față de război

Chubais a demisionat din funcția de trimis special al lui Putin la organizațiile internaționale în luna martie – și a părăsit Rusia pentru a trăi în exil în semn de protest față de război, spun rapoartele mass-media. El este văzut ca fiind cel mai înalt oficial rus care a demisionat din acest motiv.

El este un fost viceprim-ministru de la Kremlin care a condus privatizarea economiei rusești după căderea comunismului în guvernul lui Boris Elțîn. El a rămas o figură cheie sub conducerea lui Putin și, din 1998 până la exilul său din acest an, a condus monopolul de stat rus de energie electrică RAO UES și corporația de nanotehnologie RUSNANO.

La începutul lunii iunie a fost fotografiat într-un supermarket din Cipru, iar anterior au existat informații potrivit cărora a fost în Israel și Turcia.
Sindromul Guillain-Barré este o afecțiune rară și gravă care poate pune în pericol viața, afectând nervii din picioare, mâini și membre.

Aceasta provoacă amorțeală, slăbiciune și durere.

 

citește și...