Rata inflației din Regatul Unit atinge un nou maxim din ultimii 40 de ani. Zeci de mii de angajaţi protestează

22.06.2022, 13:45

Prețurile continuă să crească cu cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, pe măsură ce costurile cu alimente, energie și combustibil cresc. Inflația din Marea Britanie, ritmul la care prețurile cresc, a urcat până la 9,1% în ultimele 12 luni până în mai, de la 9% în aprilie, a declarat Oficiul pentru Statistică Națională (ONS).

Creșterile prețurilor la alimente, în special la pâine, cereale și carne, au fost un factor important în cea mai recentă creștere, a spus ONS.

Presiunile legate de costul vieții au determinat sindicatele și muncitorii să solicite creșteri salariale.

Inflația va ajunge la 11%

Dar guvernul a avertizat împotriva angajatorilor să acorde majorări mari ale salariilor din cauza temerilor unei „spirale inflaționiste” în stilul anilor 1970, în care prețurile au continuat să crească pe măsură ce salariile au crescut.

În prezent, inflația se află la cel mai ridicat nivel din martie 1982, când a fost de 9,1%, iar Banca Angliei a avertizat că va ajunge la 11% în acest an.

Marea Britanie, expusă atât riscului unei inflații persistente ridicate, cât și al recesiunii

Lira sterlină, una dintre valutele cu cele mai slabe performanțe față de dolarul american în acest an, a scăzut sub 1,22 dolari, în scădere cu 0,6% în această zi.

Unii investitori consideră că Marea Britanie este expusă atât riscului unei inflații persistente ridicate, cât și al recesiunii, reflectând factura sa mare de energie importată și problemele continue legate de Brexit, care ar putea afecta și mai mult relațiile comerciale cu Uniunea Europeană.

„Cu perspectivele economice atât de neclare, nimeni nu știe cât de mare ar putea ajunge inflația și cât timp va continua ea – făcând judecățile de politică fiscală și monetară deosebit de dure”, a declarat Jack Leslie, economist senior la Resolution Foundation think tank.

Miercuri, Resolution Foundation a declarat că impactul asupra costului vieții pentru gospodării a fost agravat de Brexit, care a făcut din Marea Britanie o economie mai închisă, cu implicații dăunătoare pe termen lung pentru productivitate și salarii.

Rata generală a inflației din Marea Britanie în luna mai a fost mai mare decât în ​​Statele Unite, Franța, Germania și Italia. În timp ce Japonia și Canada nu au raportat încă date privind prețurile de consum pentru luna mai, nici unul nu se va apropia.

Banca Angliei a declarat săptămâna trecută că este probabil ca inflația să rămână peste 9% în următoarele luni, înainte de a atinge un vârf ușor peste 11% în octombrie, când facturile reglementate de energie pentru uz casnic urmează să crească din nou.

Guvernul britanic făcea tot posibilul pentru a combate o creștere a prețurilor, a declarat ministrul de Finanțe Rishi Sunak după date.
Prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au crescut cu 8,7% în termeni anuali în luna mai – cea mai mare creștere din martie 2009 și făcând din această categorie cel mai mare factor al inflației anuale luna trecută.

Prețurile generale de consum au crescut cu 0,7% în termeni lunari în mai, a spus ONS, puțin mai mult decât consensul de 0,6%.
Prețurile din Marea Britanie – un factor determinant al prețurilor plătite ulterior de consumatori în magazine – au fost cu 22,1% mai mari în mai decât cu un an înainte, cea mai mare creștere de la începutul acestor înregistrări în 1985, a spus ONS.

Zeci de mii de angajaţi protestează

Presiunea îi determină pe angajaţii britanici să ceară creşteri substanţiale ale salariilor, o acţiune despre care Guvernul conservator susţine că ar putea majora şi mai mult nivelul inflaţiei.

Zeci de mii de angajaţi ai sistemului feroviar iau parte la cea mai mare grevă naţională din ultimele trei decenii în cursul acestei săptămâni. Ei cer salarii mai mari şi condiţii de muncă mai bune.

citește și...