Raed Arafat, după ce România a înregistrat un record alarmant de îmbolnăviri cu COVID-19: ”Riscul de a continua să crească numărul de infectări e destul de serios”

08.07.2020, 14:15
Raed Arafat, după ce România a înregistrat un record alarmant de îmbolnăviri cu COVID-19: ”Riscul de a continua să crească numărul de infectări e destul de serios”
Raed Arafat, după ce România a înregistrat un record alarmant de îmbolnăviri cu COVID-19: ”Riscul de a continua să crească numărul de infectări e destul de serios”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut declarații după creșeterea alarmantă a numărului de infectări cu COVID-19 în ultimele 24 de ore pe teritoiul țării noastre.

Raed Arafat a explicat că numărul de îmbolnăviri va continua să crească dacă nu se respectă regulile și în absența unei legislații clare privind carantina din punct de vedere medical.

“Lipsa respectării unor reguli de către o parte din populație, de către operatori economic a dus la o creștere continuă prin transmitere comunitară. Avem creștere semnificativă continuă.

Trendul e în creștere și singura soluție e ca populația să se convingă că trebuie să respecte regulile care s-au solicitat și să nu asculte campaniile care îndeamnă să nu le respecte. Astea sunt probleme serioase care vor duce la creștere mai departe.

Din discuțiile avute cu colegii care urmăresc situația reiese că la acest moment, dacă lumea nu începe să respecte mai mult regulile și să-i respecte pe cei care le respectă, riscul de a continua să crească numărul de infectări e destul de serios.

Problema e că noi am luat măsuri de relaxare care s-au ținut cu excepția ultimelor, dar pentru relaxare trebuia să existe măsuri compensatorii, măsurile compensatorii sunt în responsabilitatea individului – portul măștilor, spălatul pe mâini, fără zone aglomerate, să eviți anumite comportamente care altădată erau normale, dar acum trebuie să ai grijă la ele”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus:

”Ce s-a întâmplat în ultima perioadă e intensificarea campaniilor negaționiste care spun că virusul nu există sau care folosește ideea libertății individuale, cum că orice om are dreptul să refuze să respecte regulile.

Aceste campanii au avut un efect, fiind destinate unei categorii de oameni. Fiecare campanie a avut efecte asupra unei categorii de oameni.

Lăsăm foarte mulți oameni să rămână liberi să circule și să facă orice, nu se poate impune măsura izolării sau carantinării.

Sunt oameni care au plecat din spital fiind simptomatici sau au refuzat internarea, nimeni nu știe în comunitate cum se comportă, această situație agravează acum situația generală, ceea ce poate duce la o creștere mai mare a cazurilor”.

555 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus în ultimele 24 de ore

Alte 555 de noi cazuri de infectare cu coronavirus – cel mai mare număr anunțat în România de la debutul pandemiei – au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 30.175.

Bilanțul deceselor din cauza COVID-19 în România a ajuns la 1.817.

La terapie intensivă, în acest moment, sunt internați 237 de pacienți.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 796.484 de teste. În ultimele 24 de ore, au fost făcute 13.147 de teste pentru coronavirus.

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienți vindecați și 1.485 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

citește și...