Raed Arafat, despre momentul în care s-ar putea renunța la purtatea măștii. ”Nu cred că va fi o dispariţie imediată”

21.01.2021, 09:09
Raed Arafat, despre momentul în care s-ar putea renunța la purtatea măștii. ”Nu cred că va fi o dispariţie imediată”
Raed Arafat, despre omentul în care s-ar putea renunța la purtatea măștii. ”Nu cred că va fi o dispariţie imediată”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre momentul în care s-ar putea renunța la purtarea măștii de protecție în contextul pandemie de coronavirus.

Raed Arafat a vorbit despre campania de vaccinare și despre momentul în care s-ar putea renunța la purtarea măștilor de protecție.

„La acest moment, din datele pe care le avem, încă putem transmite mai departe virusul. Încă putem să fim infectaţi, chiar dacă nu facem boala în fază avansată, pentru că, să zicem, ne-am vaccinat. Vaccinarea, în primul rând, protejează fiecare individ ca persoană. Dar vaccinarea colectivă, mai ales după ce am ajuns la un anumit procent, protejează comunitatea. Până nu atingem acest procent de 60%-70% din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată. E foarte greu să pui situaţia în stradă şi să spui că cei care v-aţi vaccinat nu purtaţi mască, cei care nu v-aţi vaccinat, purtaţi, pentru că asta înseamnă că automat trebuie să legitimezi oamenii şi să dovedeşti că unii s-au vaccinat, alţii nu. E o măsură de a-i proteja pe ceilalţi, de a ne proteja, dar ştiind că, dacă ne infectăm, rămânem într-o formă uşoară a bolii. Cred că la momentul în care vom ajunge la un procent de vaccinare mai mare şi la reducerea răspândirii virusului într-un mod semnificativ, să înceapă discuţiile cam unde va fi obligatorie masca şi unde nu. Poate că începe să dispară treptat din obligativitatea în aer liber, încet-încet să dispară şi din obligativitatea în spaţiile închise, dar cu anumite condiţii. Nu cred că va fi o dispariţie imediată, dar va fi o dispariţie treptată a regulilor de purtare a măştii şi asta depinde de o analiză a situaţiei epidemiologice şi de recomandările care vor veni din partea epidemiologilor”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, citat de protv.ro.

700.898 de cazuri de coronavirus în România

Miercuri, 20 ianuarie 2021, pe teritoriul țării noastre au fost raportate alte 3.000 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Bilanțul a ajuns la 700.898 de îmbolnăviri de la debutul pandemiei. În ultima zi, au decedat alte 116 persoane.

Până astăzi, au decedat 17.485 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.240. Dintre acestea, 1.054 sunt internate la terapie intensivă.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.220.200 de teste RT-PCR și 57.634 teste rapide antigenice, relatează Hotnews. Pe teritoriul României, 48.894 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.691 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 69.947 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 157 de persoane. De la debutul pandemiei, 635.871 de pacienți au fost declarați vindecați.

citește și...