Raed Arafat, anunț sumbru: ‘Vor fi zile în care vor intra și 100 de pacienți în Terapie Intensivă’

27.10.2020, 16:15
Raed Arafat, anunț sumbru: 'Vor fi zile în care vor intra și 100 de pacienți în Terapie Intensivă'
Raed Arafat, anunț sumbru: 'Vor fi zile în care vor intra și 100 de pacienți în Terapie Intensivă'

Marți, 27 octombrie, România a înregistrat un nou record negativ de cazuri noi: 4.724 de persoane infectate cu COVID-19. Bilanțul total a ajuns la 217.216 cazuri de persoane infectate cu coronavirus.

În acest context, secretarul de stat Raed Arafat a mărturisit că presiunea pe sistemul medical continuă să crească.

Raed Arafat a făcut declarații

‘Situaţia de astăzi este una pe care noi am anticipat-o, din păcate. Presiunea asupra sistemului sanitar este evidentă. Vedem o presiune care continuă să crească şi acest lucru iarăşi este un lucru care a fost anticipat, având în vedere cifra cazurilor care apare în fiecare zi. Clar că un procent din aceste cazuri va ajunge în spitale, are nevoie de îngrijiri medicale avansate şi unii dintre ei chiar de terapie intensivă.

Acum, încet, încet, intrăm în logica medicinei de dezastre, în care trebuie un management diferit faţă de măsurile de prevenţie, măsuri de prevenţie care trebuie să continue pe linie epidemiologică, măsurile care să oprească răspândirea. Acestea sunt cele mai importante. Dar, în acelaşi timp, acum, ne confruntăm cu o situaţie care necesită aplicarea unor măsuri foarte bine calculate pentru a putea trata şi a putea asista numărul cel mai mare de pacienţi posibil’, a afirmat Arafat, scrie Digi24.

Numărul cazurilor noi va crește

De asemenea, Raed Arafat a precizat că se vor înregistra şi 100 de pacienţi ce vor intra în Terapie Intensivă, zilnic.

Secretarul de stat a mai menţionat că sunt aproximativ 70 de anestezişti care au terminat specialitatea, dar şi medici de urgenţă, care nu au niciun post.

‘Rolul lor este tratarea celui mai mare număr posibil, pentru a face binele pentru cel mai mare număr posibil.Partea de resurse umane rămâne partea cea mai serioasă care trebuie să vedem cu o manageriem corect, astfel încât colegii noştri să poată să îşi facă treaba.

Trebuie să recunoaştem că este imposibil să ne facem treaba după prevederile Codului muncii, suntem chiar într-o situaţie care nu mai permite acest lucru şi atunci trebuie să ne adaptăm programul, să ne adaptăm modul de lucru, în care să existe şi timpul de odihnă, dar, în acelaşi timp, să existe personal suficient în spitale şi în unităţile sanitare şi în serviciile de urgenţă care să se ocupe de numărul mai mare de pacienţi. Poate că acest aflux de pacienţi va dura cel puţin vreo patru-cinci-şase săptămâni’, a mai indicat Raed Arafat.

citește și...