Trebuie sau nu dezinfectate cumpărăturile? Ce spun experții

27.10.2020, 15:26
Trebuie sau nu dezinfectate cumpărăturile? Ce spun experții
Trebuie sau nu dezinfectate cumpărăturile? Ce spun experții

Pentru a evita orice risc de a contacta noul coronavirus, multe persoane dezinfectează orice produs cumpărat de la magazin. Specialiștii au explicat dacă este sau nu nevoie să dezinfectăm ambalajele produselor cumpărate de la magazin.

Angela Rasmussen, virusolog la Center for Infection and Immunity de la Columbia Universityʼs Mailman School of Public Health, a explicat că nu ar fi necesar ca produsele alimentare să fie dezinfectate. „Nu cred că este necesar și înțelept să curățăm produsele de băcănie”, a spus specialistul, conform Hotnews.

„Există multă îngrijorare inutilă pentru aceste lucruri. Este ca și cum ai sta pe mijlocul unei șosele aglomerate cu trafic mult și te-ai întreba: Care sunt șansele să fiu lovit de un meteorit? Sigur că există o șansă, dar este destul de mică și atunci n-ar fi mai bine să te îngrijoreze alte lucruri mai importante?”, este de părere David Morens, consilier senior al directorului Anthony S. Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Care sunt cele mai periculoase locuri în care te poți contamina

Deși niciun mediu nu poate fi considerat total sigur, David Morens spune că trebuie să ne gândim acțiunile ca fiind de risc scăzut, mediu sau ridicat. Momentele de îngrijorare privind suprafețele contaminate ar fi cele în care ne aflăm în locuri publice aglomerate unde mulți omeni ating aceleași suprafețe. Ca o ilustrare a riscului ridicat, acesta dă exemplu toaleta publică a unui salon aglomerat de aeroport, unde oameni posibil contaminați pot atinge clanța, întrerupătorul, port-prosopul și robinetul. O situație în care trebuie să fii foarte atent: dacă te speli pe mâini și apoi atingi din nou robinetul sau clanța, s-ar putea ca tocmai să te fi contaminat.

„Comportamentul este cel care trebuie să te asigure că nimic dimprejur, inclusiv propriile mâini, nu ajunge la gură, nas sau ochi”.

Acest comportament include să nu atingi nimic de deasupra gâtului, să porți mască, distanțare socială și mâini cât de curate posibil. În aceste condiții poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte precum scaunul sau meniul fără să le cureți în prealabil și „dacă ultimul lucru pe care-l atingi este săpunul sau dezinfectantul… ești ok” – spune David Morens.

citește și...