Raed Arafat: ”Am evitat o situaţie care este dramatică, acum am ajuns în momentul care ne batem joc de ce s-a făcut”

20.05.2020, 09:29
Raed Arafat: ”Am evitat o situaţie care este dramatică, acum am ajuns în momentul care ne batem joc de ce s-a făcut”
Raed Arafat: ”Am evitat o situaţie care este dramatică, acum am ajuns în momentul care ne batem joc de ce s-a făcut”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, consideră că în România s-a evitat o situație care ar fi putut fi dramatică din cauza pandemiei de coronavirus.

Raed Arafat a afirmat că, în cazul unui nou val de îmbolnăviri, autorităților le-ar fi greu să gestioneze situația.

“Dacă aveam situaţia pe care a avut-o Italia am fi îndrăznit o secundă să spunem că se exagerează? Dacă în România totuşi am evitat o situaţie care este dramatică, acum am ajuns în momentul care ne batem joc de ce s-a făcut. Dacă ar veni un val nou şi să înceapă să crească numărul cazurilor cred că nouă, ca autorităţi, ne va fi mult mai greu să gestionăm situaţia”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, citat de Antena 3.

Ce a văzut Raed Arafat în prima zi de relaxare a măsurilor

În urmă cu câteva zile, Raed Arafat a vorbit despre ce a observat în prima zi în care România a trecut de la starea de urgență la cea de alertă.

”Ieșind din București oameni în garnituri de tramvai fără mască. Eram oprit la un stop și am numărat. Din 20 de persoane vreo două sau trei aveau mască. Eu sunt convins că dacă nu vom respecta recomandările (purtarea măștii în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun), ne vom trezi o creștere semnificativă a cazurilor.

Creșterea poate începe să apară în următoarele 7-14 zile. Cetățenii trebuie să fie foarte atenți la măsurile pe care le aplică. Responsabilitatea este la noi toți acum”, afirma șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Trebuie să ne obișnuim cu măsurarea temperaturii

Raed Arafat a spus că măsurarea temperaturii este o măsură foarte normală în această perioadă.

„Eu cred că trebuie să ne obişnuim cu acest lucru, adică îți ia temperatura de la distanță, nu te atinge, nu face nimic, doar că-ți ia temperatura. Dacă se afișează o temperatură peste 37,3 da, nu ți se permite să intri, înseamnă că trebuie să consulți un medic. Este normal în faza asta. De ce? Pentru că dacă intri acolo, nu știi dacă ești bolnav, nu știi acest lucru sau, în cunoștință de cauză, intri cu febră înăuntru, în magazin, pui în risc viaţa altora. Această măsură este una foarte normală”, a precizat el.

citește și...