Cum vom putea să mergem la spital după 15 mai! Raed Arafat: ‘Oamenii ar trebui să ocolească Urgențele’

14.05.2020, 13:14
Cum vom putea să mergem la spital după 15 mai! Raed Arafat: 'Oamenii ar trebui să ocolească Urgențele'
foto: pixabay

După data de 15 mai, când starea de urgență va fi ridicată, spitalele din România vor putea să înceapă să primească toate cazurile, însă oamenii ar trebui să fie mai precauți când vine vorba de Urgențe.

Cum vom putea să mergem la spital după 15 mai! Raed Arafat: ‘Oamenii ar trebui să ocolească Urgențele’

Raed Arafat, secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, a explicat că zona UPU este cea mai expusă infectării cu coronavirus.

‘Noi nu am închis spitalele. Au fost spitale Covid desemnate de Ministerul Sănătăţii, dar regula care s-a dat atunci a fost din medicina de dezastre. Cand te aştepti la un număr mare de cazuri, cazurile care nu sunt obligatorii să fie in spital, nu mai vin decât dacă starea lor e urgenţă sau se deteriorează pe parcursul aşteptării. Nimeni nu a zis la medici că nu mai pot interna sau că nu pot interna fără testul Covid. Au fost cazuri când bolnavul zăcea în UPU în aşteptarea testului‘, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

După data de 15, toate spitalele pot primi pacienţi, dar vor fi anumite reguli.

‘După data de 15 mai, spitalele vor trebui să înceapă să primească bolnavii, dar vor fi reguli. Sfatul meu e să nu mergeţi la UPU decât dacă aveţi urgenţă pentru că este expus acolo. Dacă te doare capul de 10 zile, du-te la consult în altă parte.

La UPU se va face un pretriaj. În interior şi la ambulatorii regulile vor fi urmatoarele: la ambulatoriu regula e că ar trebui să fie prioritară programarea. La spitale, dacă e un salon cu 5 paturi, poate că acum va avea 3 paturi şi distanţa va fi mai mare.

Spitalele vor avea circuite, vor avea zone destinate bolnavilor care au şi Covid şi alte probleme. Va fi greu să menţinem spitale Covid şi non Covid. Spitalele trebuie să aibă zone. Plus că s-a întâmplat: accident rutier şi apoi s-a descoperit că are Covid. Aici medicii trebuie să fie echipaţi continuu. Aceste lucruri sunt adaptările care trebuie să fie în sistemul sanitar’, a declarat Arafat.

citește și...