Putin avertizează că Hiroshima și Nagasaki au arătat că “nu e nevoie să ataci orașe mari pentru a câștiga”

07.11.2022, 15:50

Liderul rus Vladimir Putin a alarmat liderii occidentali făcând referire la atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki într-o conversație cu președintele francez Emmanuel Macron, au declarat surse diplomatice. “Macron a fost clar alarmat. A sunat ca o aluzie foarte grea că Putin ar putea detona o armă nucleară tactică în estul Ucrainei, lăsând Kievul intact. Aceasta părea să fie ideea centrală a remarcilor sale’.

Potrivit surselor, Putin și-a exprimat părerea potrivit căreia bombardamentele – care au declanșat capitularea japonezilor și sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial – au demonstrat că ‘nu este nevoie să ataci marile orașe pentru a câștiga’.

Statele Unite au detonat două bombe atomice deasupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki la 6 și, respectiv, 9 august 1945, potrivit dailymail,.co.uk.

Putin avertizează că Hiroshima și Nagasaki au arătat că ‘nu e nevoie să ataci orașe mari pentru a câștiga’

Bombardamentele au ucis între 129.000 și 226.000 de persoane, majoritatea fiind civili. Japonia a capitulat în fața Aliaților la 15 august.

Remarcile raportate vin pe fondul îngrijorării tot mai mari potrivit cărora liderul rus ar putea fi pregătit să folosească o armă nucleară tactică în Ucraina, unde forțele rusești au suferit tot mai multe eșecuri în conflict.

“Putin vrea să transmită mesajul că toate opțiunile sunt pe masă”

O sursă a declarat: “Macron a fost clar alarmat. A sunat ca o aluzie foarte grea că Putin ar putea detona o armă nucleară tactică în estul Ucrainei, lăsând Kievul intact. Aceasta părea să fie ideea centrală a remarcilor sale’.

O sursă guvernamentală franceză a declarat pentru acest ziar: ‘Cei doi președinți au discutat, fără îndoială, despre riscul utilizării armelor nucleare. Putin vrea să transmită mesajul că toate opțiunile sunt pe masă, în conformitate cu doctrina rusă referitoare la armele nucleare’.

Acest ziar a dezvăluit săptămâna trecută că, în ultimele zile de când se afla pe Downing Street, Liz Truss a devenit din ce în ce mai îngrijorată de faptul că Putin ar putea folosi o armă nucleară ‘pe câmpul de luptă’ în Ucraina – până la punctul în care a devenit obsedată de prognoza meteo în cazul în care vântul ar fi adus un nor radioactiv deasupra Regatului Unit.

Truss i s-a spus de către agențiile de informații că Putin ar putea exploda o armă în aer deasupra Mării Negre, ceea ce ar arăta Occidentului de ce este capabil, fără a declanșa un război nuclear la scară largă.

Oficialii au avertizat că Putin ar putea “să treacă la o armă nucleară” după ce forțele ucrainene au atacat podul rutier care leagă Rusia de Crimeea, lucru despre care președintele rus a spus că ar “depăși o linie roșie” și ar determina “ziua judecății”.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a fost informat de serviciile sale de securitate că există un risc “foarte mare” ca Rusia să folosească arme nucleare tactice.

Putin a avertizat că, dacă forțele occidentale vor pune în pericol “integritatea” teritoriului rusesc, atunci “vom folosi cu siguranță toate mijloacele de care dispunem”, adăugând: ‘Aceasta nu este o cacealma.’

La 12 octombrie, Macron a declarat într-un interviu că Franța nu va folosi ‘evident’ arme nucleare ca răspuns la un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei.

El a spus: “Franța are o doctrină nucleară care se bazează pe interesele vitale ale țării și care sunt clar definite. Acestea nu ar fi în joc dacă ar avea loc un atac balistic nuclear în Ucraina sau în regiune’.

Macron a vorbit ultima dată cu Zelensky marți, când a fost de acord să ajute la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei. Ultima convorbire telefonică mediatizată a președintelui francez cu Putin a avut loc la 11 septembrie, când Macron ‘a cerut încetarea focului în Ucraina și restabilirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei’.

Dezvăluirea despre comentariile despre Hiroshima/Nagasaki a venit în timp ce Putin i-a avertizat pe locuitorii orașului ucrainean Kherson să plece sau vor fi deportați cu forța pe teritoriul controlat de Rusia.

Forțele Kievului au avansat constant asupra portului strategic, care este singurul oraș important câștigat de Moscova de când trupele sale au invadat orașul în februarie.

Se pare că cel puțin 70.000 de persoane au fost deja mutate din Kherson, iar soldații ruși ar fi părăsit, de asemenea, orașul.

Putin a declarat: “Cei care încă locuiesc în Kherson ar trebui cu siguranță să fie îndepărtați din zona celor mai periculoase ostilități. Civilii nu ar trebui să sufere din cauza bombardamentelor, a atacurilor, a contraatacurilor sau ceva de genul acesta”.

Oficialii ucraineni au recunoscut în privat că sunt circumspecți, spunând că ar putea fi o încercare de a-și atrage trupele într-o capcană.

Putin a mai afirmat că 318.000 de recruți militari s-au înrolat la datorie în timpul recentei mobilizări – depășind obiectivul său de 300.000 – dintre care 49.000 sunt deja implicați în lupte active în Ucraina.

Ministerul Apărării a declarat în acest weekend că Putin plănuiește să desfășoare forțe speciale pentru a-și executa propriile trupe dacă acestea se retrag din războiul din Ucraina – așa-numitele “unități de blocare” care “amenință să-și împuște proprii soldați care se retrag pentru a constrânge ofensiva”.

 

 

citește și...