Putin: “Amenințarea unui război nuclear este în creștere”

07.12.2022, 19:46

În primul rând, a spus că se vor concentra pe mijloace pașnice, dar că, dacă nu vor avea altă opțiune, se vor apăra cu toate mijloacele de care dispun. De asemenea, el a făcut precizări cu privire la armele nucleare: “Amenințarea războiului nuclear este în creștere, să nu ne facem iluzii”, a mai spus Putin în declarația sa, dar a nuanțat: “Rusia nu va fi, sub nicio formă, prima care să le folosească (armele sale nucleare)”, a declarat Putin în fața membrilor Consiliului pentru Drepturile Omului, atașat la Kremlin, prin videoconferință.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat astăzi că Rusia va lupta pentru a-și apăra interesele folosind toate mijloacele de care dispune, în timpul sesiunii anuale televizate a Consiliului pentru Drepturile Omului, unde s-a plâns că organizațiile occidentale pentru drepturile omului consideră Rusia “o țară de mâna a doua care nu are dreptul să existe”.

Acest mesaj are similitudini cu discursul rostit miercuri, 21 septembrie, în care președintele rus a arătat că va folosi toate mijloacele disponibile pentru a apăra Rusia, țara și poporul său. Cu toate acestea, în timpul acestui discurs, conflictul se afla într-o fază diferită de cea actuală; mai exact, Putin a declarat o “mobilizare generală parțială” în Rusia la acea dată, având în vedere situația nesustenabilă pe termen mediu pe frontul ucrainean, transmite as.com.

Nu poate exista decât un singur răspuns rusesc

Astăzi, Putin face aceste declarații în cea de-a zecea lună a războiului din Ucraina, care a început în februarie anul trecut, ca răspuns la comentariile unui membru al consiliului care a afirmat că forțele ucrainene bombardează zone rezidențiale din regiunea Donețk, controlată de Rusia.

De asemenea, el a recunoscut că va fi nevoie de timp pentru ca Rusia să își atingă obiectivele în timpul actualei campanii militare din Ucraina. “Bineînțeles, acest proces poate fi unul de lungă durată. Aceasta este situația cu care ne confruntăm. Nu poate exista decât un singur răspuns din partea noastră: o luptă consecventă pentru interesele noastre naționale. Asta este ceea ce vom face. Și nimeni să nu se aștepte la altceva”.

Toate mijloacele de care dispune Putin

“Amenințarea războiului nuclear este în creștere, să nu ne facem iluzii”, a mai spus Putin în declarația sa, dar a nuanțat: “Rusia nu va fi, sub nicio formă, prima care să le folosească (armele sale nucleare)”, a declarat Putin în fața membrilor Consiliului pentru Drepturile Omului, atașat la Kremlin, prin videoconferință.

De asemenea, el a precizat că “vom face acest lucru prin diferite căi și mijloace”. În primul rând, el a spus că se vor concentra pe mijloace pașnice, dar că, dacă nu vor avea de ales, se vor apăra cu toate mijloacele pe care le au la dispoziție. În acest context, Ucraina susține că a suferit numeroase victime civile în timpul războiului, dar Rusia neagă că ar fi vizat civili.

Liderul de la Kremlin a mai spus că a desfășurat deja în Ucraina aproximativ jumătate din oamenii recrutați în cadrul mobilizării parțiale a rezerviștilor, adică aproximativ 150.000 de soldați. “Dintre cei 30.000 de luptători mobilizați, oamenii noștri, apărătorii patriei, 150.000 se află în zona de operațiuni”, a spus el.

Rusia nu va ceda arsenalul său nimănui

El a adăugat că 77.000 sunt desfășurați direct în luptă. De asemenea, el a exclus un al doilea val de mobilizare a rezerviștilor pentru a întări trupele care luptă deja în Ucraina. “Aceste zvonuri (…) sunt niște prostii. Începând de astăzi, nu mai este nevoie de ea, nici pentru stat, nici pentru Ministerul Apărării”, a declarat Putin.

Politicianul rus a negat, de asemenea, dezertările în masă în rândurile armatei ruse din Ucraina, existența închisorilor pentru dezertori sau cazurile de împușcare a oamenilor care refuză să lupte. Într-o videoconferință separată cu membrii Consiliului pentru Drepturile Omului de la Kremlin, el a declarat că “sub nicio formă” Rusia nu va fi prima care își va folosi arsenalul nuclear.

În cele din urmă, după ce a fost întrebat despre desfășurarea de arme tactice americane în țările europene, Putin a afirmat că Rusia nu va ceda arsenalul său nimănui, nici măcar aliaților săi. “Armele nucleare americane se află în cantități mari pe teritoriul european. Nu am transferat nimănui armele noastre nucleare și nu vom face acest lucru”, a conchis el.

citește și...