”Putin a fost împins să declanşeze războiul din Ucraina”. Silvio Berlusconi îi ia apărarea liderului rus

23.09.2022, 14:01

“Președintele rus Vladimir Putin a fost împins în războiul din Ucraina pentru a instala un nou guvern la Kiev”, a declarat joi seara târziu fostul premier italian Silvio Berlusconi, în comentarii care ar putea să-i îngrijoreze pe aliații occidentali înaintea alegerilor din Italia. „Nici nu am înțeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei, în timp ce în mintea mea ar fi trebuit să rămână doar în jurul Kievului”, a insistat fostul premier italian.

Nu este pentru prima dată când Berlusconi, al cărui partid face parte din coaliția de dreapta care se așteaptă să câștige alegerile generale de duminică, îi ia apărarea lui Putin pentru acțiunilor liderului rus în Ucraina.

Berlusconi, un prieten personal al liderului rus, a minimizat instinctele agresive ale lui Putin, după ce acesta a amenințat că va folosi arme nucleare ca urmare a eșecurilor suferite în Ucraina, potrivit Reuters.

“Putin a fost împins să declanşeze războiul din Ucraina”

Putin a fost împins de poporul rus, de partidul său, de miniștrii săi să inventeze această operațiune specială”, a spus Berlusconi, folosind formularea oficială rusă pentru război.

Sub prim-ministrul Mario Draghi, Italia a fost un susținător ferm al sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei ca răspuns la acțiunile sale în Ucraina. Giorgia Meloni, lidera partidului Frații Italiei de extremă-dreapta, desemnată ca următorul premier, s-a angajat să continue această poziție, dar Berlusconi și celălalt aliat al ei, Matteo Salvini, au fost mai ambivalenți.

”Nu am înțeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei”

Planul Rusiei era inițial de a cuceri Kievul “într-o săptămână”, de a-l înlocui pe președintele ucrainean Volodymir Zelenskiy cu “un guvern de oameni decenți” și să iasă (din Ucraina – n.red.) „într-o săptămână”, a adăugat Berlusconi.

„Nici nu am înțeles de ce trupele ruse s-au răspândit în jurul Ucrainei, în timp ce în mintea mea ar fi trebuit să rămână doar în jurul Kievului”, a insistat fostul premier italian.

Obiectivele de război declarate de Putin au variat pe parcursul celor șapte luni de război. Inițial, Ucraina a alungat trupele sale din zona Kievului și, mai recent, din nord-estul țării, în apropiere de granița cu Rusia. Putin spune acum că principalul obiectiv este de a securiza teritoriul din regiunea ucraineană Donbas, controlată parțial de separatiștii pro-ruși.

Vorbind la televiziunea publică italiană RAI, Berlusconi a sugerat că decizia Moscovei de a invada a venit ca răspuns la un apel al separatiștilor.

El a spus că liderii acestora au venit la Kremlin și i-au spus direct lui Putin: “te rog să ne aperi, pentru că, dacă nu ne aperi, nu știm unde am putea ajunge”.

După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Berlusconi a spus că a vizitat peninsula împreună cu Putin și a văzut localnici care au ieșit și i-au mulțumit liderului rus.

citește și...