Criza din Ucraina: UEFA este gata să mute finala Champions League 2022 de la Sankt Petersburg

22.02.2022, 15:13

UEFA este gata să renunțe la Sankt Petersburg ca loc de desfășurare a finalei Ligii Campionilor din acest an, pe măsură ce criza militară din Ucraina se adâncește. Perspectiva ca Sankt Petersburg să găzduiască finala din acest sezon, este acum pusă la îndoială, din cauza tensiunilor politice crescânde dintre Rusia și guvernele occidentale.

Stadionul Krestovsky, care a fost construit ca piesa centrală a găzduirii Cupei Mondiale din 2018 de către Rusia, urmează să găzduiască finala Ligii Campionilor din 2022 pe 28 mai, devenind doar al doilea oraș rusesc care găzduiește cel mai mare meci din fotbalul de club după organizarea de la Moscova a finalei din 2008 dintre Manchester United și Chelsea.

Uefa se află sub o presiune din ce în ce mai mare pentru a muta locul după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat decizia de a trimite trupe în Donbasul de est al Ucrainei.

Vladimir Putin recunoaște acum independența regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk

Guvernul Regatului Unit și Uniunea Europeană au anunțat în ultimele 24 de ore disponibilitatea de a impune sancțiuni severe Rusiei, după declarația președintelui rus Vladimir Putin, luni, că țara sa recunoaște acum independența regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk.

În timp ce surse au declarat pentru ESPN că UEFA nu a luat nicio decizie cu privire la organizarea finalei de la Sankt Petersburg, situația politică este monitorizată îndeaproape și sunt evaluate potențiale opțiuni alternative.

UEFA este pregătită să ia o decizie

Cu patru cluburi engleze — Manchester City, Manchester United, Liverpool și deținătoarea Chelsea — încă în competiție, perspectiva unei a treia finale de Premier League în patru ani a ridicat posibilitatea ca Wembley să intervină ca gazdă, deși Casa fotbalului englez este deja pregătită pentru finala din 2024.

Surse au spus că, după ce a mutat ultimele două finale cu un preaviz scurt din cauza COVID-19, UEFA este pregătită să ia o decizie similară în acest sezon dacă situația necesită schimbarea locului.

Gazprom, acord de sponsorizare cu UEFA

Deși cluburile rusești nu sunt un jucător important pe teren, doar Zenit St Petersburg rămânând în competiția europeană în acest sezon, influența financiară a țării este semnificativă.

Gazprom, compania rusă de gaze, se află în centrul fotbalului european și are acorduri comerciale de lungă durată cu UEFA. Vara trecută, a anunțat extinderea acordului său de sponsorizare cu UEFA pentru a include Campionatul European, precum și Liga Campionilor și Europa League. De asemenea, deține drepturile de denumire pentru stadionul pe care urmează să se joace finala, Gazprom Arena.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a cerut marți oprirea imediată a proiectului gazoductului Nordstream 2, ca răspuns la acțiunile militare ale Rusiei. Nordstream 2 este deținut de Gazprom.

citește și...