Prințul Charles a primit o donație de 1 milion de lire sterline de la Bin Laden. Ce dezvăluiri au fost făcute

01.08.2022, 15:05

Prințul de Wales a acceptat o plată de 1 milion de lire sterline de la familia lui Osama Bin Laden, relatează The Sunday Times. Prințul Charles a acceptat banii de la doi dintre frații vitregi ai lui Osama Bin Laden în 2013, la doi ani după ce liderul al-Qaida a fost ucis, adaugă publicația. Donația a fost primită de Fondul de caritate al Prințului de Wales (PWCF).

O organizație caritabilă care poartă numele moștenitorului tronului britanic a primit o sumă uriașă de la familia creierului atentatelor de la 11 septembrie, Osama bin Laden, potrivit unui raport ziarului The Sunday Times.

Potrivit The Guardian, prințul Charles al Marii Britanii se află sub o nouă presiune după ce un ziar a relatat duminică că una dintre organizațiile sale de caritate a acceptat o donație de 1 milion de lire sterline (1,21 milioane de euro, 1,19 milioane de dolari) de la familia lui Osama bin Laden.

Care sunt dezvăluirile

Organizațiile non-profit înființate de moștenitorul tronului britanic au fost zguduite de acuzații legate de donații făcute de alți oameni de afaceri bogați.

The Sunday Times a declarat că Fondul de caritate al Prințului de Wales a primit banii în 2013 de la Bakr bin Laden, patriarhul marii și bogatei familii saudite, și de la fratele său Shafiq.

Consilierii l-au îndemnat pe prințul Charles  să nu accepte donația

Ambii sunt frați vitregi ai fostului lider al-Qaida și creier al atacurilor din 11 septembrie asupra Statelor Unite, care a fost ucis de forțele speciale americane în Pakistan în 2011.

Ziarul a relatat că Charles s-a întâlnit cu Bakr la Londra în 2013, unde acesta a fost de acord să accepte banii. Citând surse neidentificate, ziarul a afirmat că proprii  consilieri l-au îndemnat pe moștenitorul tronului să nu accepte donația.

Biroul lui Charles, Clarence House, a confirmat donația, dar a spus că decizia de a accepta banii a fost luată de administratorii organizației caritabile, nu de prinț.

Acesta a adăugat că “a fost luată o precauție temeinică în acceptarea acestei donații”.

Președintele fondului, Ian Cheshire, a declarat, de asemenea, că donația a fost agreată “în totalitate” de către cei cinci administratori de la momentul respectiv și că “orice încercare de a sugera altceva este înșelătoare și inexactă”.

Nu există nicio sugestie de comitere a vreunui delict de către membrii familiei saudite.

Anul trecut, presa britanică a afirmat că persoane asociate cu o altă organizație caritabilă a lui Charles Charles, Fundația Prințului, s-au oferit să ajute un miliardar saudit să obțină onoruri și cetățenie în schimbul unor donații.

Bărbatul, magnatul Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, donase sume mari pentru proiecte de restaurare care îl interesau în mod deosebit pe Charles.

Șeful fundației, Michael Fawcett, a demisionat anul trecut după o anchetă internă privind acuzațiile.

Investigații lansate

Autoritatea de reglementare în domeniul caritabil pentru Anglia și Țara Galilor, care supraveghează Fondul caritabil al Prințului de Wales, a declarat în noiembrie că a deschis o anchetă în cazul Mahfouz.

O anchetă a poliției este, de asemenea, în curs de desfășurare.

Autoritatea de reglementare pentru Scoția, responsabilă de supravegherea Fundației Prințului, a lansat propria anchetă privind rapoartele conform cărora fundația a acceptat bani de la un bancher rus condamnat anterior pentru spălare de bani.

 

citește și...