Prinţesa saudită Basmah bint Saud, eliberată din închisoare după aproape trei ani

12.01.2022, 19:51

O prințesă saudită și fiica ei au fost eliberate dintr-o închisoare de înaltă securitate după ce au fost arestate timp de aproape trei ani fără acuzații, susțin militantii. „Basmah Bint Saud şi fiica ei Suhud, reţinute din martie 2019, au fost eliberate”, a anunţat pe Twitter organizaţia ALQST cu sediul la Londra.

Prințesa Basmah bint Saud bin Abdulaziz al-Saud, în vârstă de 57 de ani, cunoscută drept o militantă pentru apărarea drepturilor omului, și fiica ei, Souhoud al-Sharif, au fost eliberate din detenție după ce în anul 2019 au fost închise fără a li se aduce vreo acuzație.

„Prințesa se descurcă bine, dar va căuta expertiză medicală”, a adăugat Estramant. „Pare epuizată, dar este bine dispusă și mulțumită să se reîntâlnească cu fiii ei în persoană.”

Prințesa Basmah a spus că este bolnavă

Biroul de presă al guvernului saudit nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Guvernul nu a comentat niciodată public despre acest caz.

În 2020, prințesa Basmah a spus prin intermediul canalelor ei de socializare că a fost reținută în capitala Riad de mai bine de un an și că este bolnavă.

Critică la tratamentul femeilor

Cel mai mic copil al regretatului rege Saud, Prințesa Basmah, a criticat modul în care regatul a tratat femeile.

Basma Bint Saud a fost arestată chiar înainte de o călătorie în Elveţia pentru tratament medical, potrivit unei surse apropiate familiei ei. Natura bolii de care suferă nu a fost niciodată dezvăluită. Potrivit familiei sale, prinţesa Basma, cel mai mic copil al fostului rege Saud bin Abdul Aziz, era cunoscută pentru că a luat poziţii în favoarea reformei şi a denunţat abuzurile din Arabia Saudită.

Ulterior, acuzațiile au fost anulate, dar ea a rămas închisă împreună cu fiica ei, care era alături de ea în acel moment, a spus ruda.

Prințesa Basmah a spus în postările ei pe rețelele de socializare despre detenția ei că a fost ținută în închisoarea Al-Ha’ir.

Reuters nu a putut verifica în mod independent circumstanțele dispariției și detenției ei.

De asemenea, Reuters nu a putut stabili dacă arestarea ei a fost legată de detențiile anterioare ale familiilor regale saudite și ale cetățenilor importanți pe care surse le-au legat de consolidarea puterii de către Prințul Moștenitor Mohammed bin Salman sau de represiunea împotriva disidenței, inclusiv a activiștilor pentru drepturile femeilor.

Într-o petiție depusă Națiunilor Unite, datată 5 martie 2020 și văzută de Reuters, familia prințesei a sugerat că motivul detenției ei ar putea fi rolul ei „de critică deschisă a abuzurilor din țara noastră de naștere, dar la fel  întrebându-se despre averea înghețată lăsată (de) tatăl ei”.

 

citește și...