Primarul Kievului avertizează: “Se poate întâmpla apocalipsa”

08.12.2022, 13:55
Primarul Kievului avertizează: Se poate întâmpla apocalipsa

Primarul Kievului susține că orașul nu dispune de suficiente centre de încălzire pentru populație și că cetățenii trebuie să fie pregătiți pentru o evacuare. “Dacă alimentarea cu energie electrică rămâne întreruptă în timp ce temperaturile exterioare rămân scăzute, vom fi nevoiți, din păcate, să evacuăm apa din clădiri. În caz contrar, apa poate îngheța și poate rupe întreaga rețea de alimentare cu apă, iar clădirile vor fi complet inutilizabile pentru utilizare ulterioară”, a spus el.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat miercuri, într-un interviu acordat Reuters, că ar putea exista un scenariu de “apocalipsă” în oraș dacă bombardamentele rusești asupra infrastructurii civile vor continua: “Kievul ar putea rămâne fără electricitate, apă și încălzire. Apocalipsa s-ar putea întâmpla, ca în filmele de la Hollywood, când nu se mai poate locui în case din cauza temperaturii scăzute”.

Fostul pugilist a spus că, în ciuda pericolului, încă nu este necesară evacuarea orașului, dar locuitorii Kievului ar trebui să fie pregătiți în cazul în care situația se înrăutățește. Capitala ucraineană se confruntă de mai multe săptămâni cu pene de curent din cauza atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice care alimentează orașul, transmite marca.com.

Kievul a înființat “aproape 500 de centre de încălzire” în întreaga capitală”

“Luptăm și facem tot ce putem pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Klitschko. Kievul a înființat “aproape 500 de centre de încălzire” în întreaga capitală, “dar pentru un oraș de 3 milioane de locuitori, 500 de puncte nu înseamnă nimic”, a deplâns primarul.

Situația îngheață sângele: deja milioane de ucraineni nu au acces regulat la căldură, electricitate și apă, a declarat marți Martin Griffiths, șeful Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

Nu se încălzește la -15°C

Nici Klitschko nu vede un viitor prea strălucit. În interviu, el a spus că orașul ar putea rămâne fără încălzire până în primăvară, în timp ce temperaturile ar putea coborî până la -15 grade Celsius. “Dacă alimentarea cu energie electrică rămâne întreruptă în timp ce temperaturile exterioare rămân scăzute, vom fi nevoiți, din păcate, să evacuăm apa din clădiri. În caz contrar, apa poate îngheța și poate rupe întreaga rețea de alimentare cu apă, iar clădirile vor fi complet inutilizabile pentru utilizare ulterioară”, a spus el.

Având în vedere posibila “apocalipsă” anunțată de Klitschko, primarul a cerut cetățenilor să pregătească provizii de urgență de alimente și apă și să aibă haine și documente pregătite pentru a putea evacua rapid orașul în caz de nevoie.

Aproape opt milioane de refugiați ucraineni

Potrivit viceministrului ucrainean de interne Evgheni Ienin, peste 500 de localități din Ucraina au rămas duminică fără energie electrică. “În prezent, 507 localități din opt regiuni ale țării noastre sunt deconectate de la alimentarea cu energie electrică […] Regiunea Harkov este cea mai afectată, cu 112 sate izolate”, a declarat Ienin. Dacă situația se va prelungi, autoritățile de la Kiev se tem de o ieșire masivă din Kiev.

Potrivit DTEK, operatorul energetic privat ucrainean, aproape jumătate din rețeaua electrică a țării este încă afectată de atacurile rusești. Potrivit datelor UNHCR, există deja un total de 7.832.493 de refugiați ucraineni răspândiți în Europa.

citește și...