“Catastrofă nucleară”. Cea mai mare centrală electrică din Europa s-a deconectat de la rețea

26.08.2022, 14:50

Temerile privind o catastrofă nucleară se răspândesc acum pe întreg continentul, în condițiile în care toate cele șase reactoare ale centralei au fost deconectate pentru prima dată în istorie. O pierdere de energie pentru sistemul de răcire la o centrală nucleară ar putea duce la un dezastru. De exemplu, dezastrul de la Cernobîl din 1986 a avut loc din cauza unei explozii de aburi cauzate de o defecțiune a sistemului de răcire. Centrala nucleară Zaporizhzhia este mult mai mare decât Cernobîl.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporizhzhia, a fost deconectată de la rețeaua de electricitate, potrivit companiei de stat ucrainene Energoatom, specializată în energie nucleară.

Temerile privind o catastrofă nucleară se răspândesc acum pe întregul continent, deoarece toate cele șase reactoare de la centrală au fost deconectate pentru prima dată în istorie, potrivit The Sun.

Cea mai mare centrală electrică din Europa s-a deconectat de la rețea

Experții au avertizat anterior că o pierdere de energie electrică la centrală ar putea avea efecte devastatoare asupra unei mari părți a Europei.
Cu toate acestea, primarul localității învecinate Energodar, Dmytro Orlov, a declarat joi că, începând cu ora 14.30, nivelurile de radiații din zonă erau normale.

El a îndemnat populația să nu ia iodură de potasiu, un medicament care absoarbe radiațiile, deoarece în prezent nu este necesar.

Dezastrul de la Cernobîl, cauzat de o defecțiune a sistemului de răcire

Presa rusă a relatat că sistemele de siguranță de la centrală au fost activate joi, în urma rapoartelor privind pene de curent în regiunile Zaporizhzhia și Kherson, ocupate de Rusia.

Sistemele de siguranță sunt instituite pentru a preveni accidentele și scurgerile de materiale radioactive.

Se pare că centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică după ce incendiile din apropiere au avariat liniile electrice aeriene.

Energoatom a precizat într-o declarație: “Ca urmare, cele două unități de putere funcționale ale centralei au fost deconectate de la rețea”.
Aceasta a precizat că sistemele de securitate ale centralei funcționează normal și că se lucrează la reconectarea unuia dintre blocurile de reactoare la rețeaua electrică.

O sursă anonimă a declarat pentru Reuters că generatoare diesel din epoca sovietică alimentau cele două reactoare. Sursa a adăugat că fiecare unitate, care include un reactor, un sistem de răcire și alte echipamente, are trei generatoare diesel din epoca sovietică care “nu sunt capabile să funcționeze de săptămâni întregi”.

O pierdere de energie pentru sistemul de răcire la o centrală nucleară ar putea duce la un dezastru.

De exemplu, dezastrul de la Cernobîl din 1986 a avut loc din cauza unei explozii de aburi cauzate de o defecțiune a sistemului de răcire. Centrala nucleară Zaporizhzhia este mult mai mare decât Cernobîl.

Rusia deține controlul asupra centralei de la începutul lunii martie, iar Ucraina a acuzat Moscova că folosește centrala ca pe un fel de scut de unde să lanseze atacuri.

La începutul zilei de astăzi, Ministerul britanic al Apărării (MoD) a publicat imagini din satelit care păreau să arate echipamente rusești, inclusiv transportoare blindate de personal, parcate la doar 60 de metri de reactorul cinci al centralei nucleare.

Acesta a declarat: “Rusia este probabil pregătită să exploateze orice activitate militară ucraineană în apropierea centralei ZNPP în scopuri propagandistice.

În timp ce Rusia menține ocupația militară a ZNPP, principalele riscuri pentru operațiunile reactorului vor rămâne probabil întreruperea sistemelor de răcire a reactoarelor, deteriorarea sursei sale de alimentare de rezervă sau erori ale lucrătorilor care operează sub presiune.”

 

citește și...