Prima persoană din Italia care a apelat la sinuciderea asistată. „Nu neg că mă doare să-mi iau rămas bun de la viaţă”

17.06.2022, 13:37

Timp de mai bine de un an, știrile din presă i-au ținut pe italieni la curent cu suferințele unui bărbat de 44 de ani, cunoscut doar sub numele de „Mario”, care încerca să-și pună capăt vieții prin sinuciderea asistată de un medic. Paralizat în urmă cu 12 ani într-un accident de circulație, „Mario” s-a confruntat cu o serie de obstacole legale, birocratice și financiare.

Joi, „Mario”, identificat pentru prima dată sub numele său real, Federico Carboni, și-a pus capăt vieții, devenind primul sinucis asistat legală din Italia, în casa sa din orașul portuar Senigallia din centrul Italiei.

Carboni, un șofer de camion necăsătorit, a fost înconjurat de familia lui, prieteni și oameni care l-au ajutat să-și atingă obiectivul, inclusiv oficiali ai Asociației Luca Coscioni, un grup de promovare a dreptului de a muri care l-a asistat pe Carboni în timpul ultimele 18 luni și și-a anunțat moartea, scrieCorriere della Sera.

”Nu pot nega că regret că voi muri”

La o conferință de presă joi după-amiază, Filomena Gallo, secretarul național al asociației, a citit dintr-o scrisoare scrisă de Carboni luna trecută.

„Nu pot nega că regret că voi muri, aș fi mincinos și aș minți dacă aș spune altfel, pentru că viața este grozavă și avem doar una”, spunea în scrisoare. „Dar, din păcate, așa a mers.”

Nu există nicio legislație care să permită sinciderea asistată

Carboni a continuat să lupte chiar dacă sănătatea sa s-a deteriorat, a spus Gallo. „Federico a vrut să-și exercite dreptul la libera alegere în Italia și era conștient că rezistența lui va fi un drept, o libertate, exercitată pentru toată lumea”, a spus ea.

Cazul lui Carboni subliniază o serie de contradicții și constrângeri ale legislației italiene pe care activiștii pentru dreptul de a muri le-au contestat de zeci de ani într-o țară care este sediul Bisericii Romano-Catolice, care exercită un nor semnificativ asupra bioeticii.

O hotărâre a curții italiene a declarat ca sinuciderea asistată să fie permisă în Italia în anumite circumstanțe limitate, dar nu există nicio legislație care să legifereze această practică, ceea ce pentru Carboni a dus la întârzieri.

Deși Curtea Constituțională a îndemnat Parlamentul din Italia, în 2019, să aprobe o lege care să permită sinuciderea asistată, aceasta încă nu există.

„Până atunci, oricine ajută pe cineva să moară nu va fi pedepsit dacă sunt îndeplinite anumite condiții”, au stabilit judecătorii Curții Constituționale.

În prezent, legea din Italia îi pedepseşte pe cei care oferă ajutor pentru sinucidere asistată cu închisoare între 5 şi 12 ani.

În 2019 însă, Curtea Constituţională din Italia a introdus o excepţie pentru „pacienţii menţinuţi în viaţă prin tratamente (…) şi care suferă de o patologie ireversibilă, o sursă de suferinţe fizice şi psihologice pe care ei le consideră intolerabile, fiind pe deplin capabili să ia decizii libere şi conştiente”.

citește și...