O ucraineană își riscă viața pentru a salva animale sălbatice din război. “Nimeni nu vrea să meargă acolo. Tuturor le este frică. Și mie mi-e frică, dar mă duc oricum”

07.08.2022, 17:52

Natalia Popova și-a găsit un nou scop în viață: Salvarea animalelor sălbatice și a animalelor de companie din devastarea provocată de războiul din Ucraina.
“Ele sunt viața mea”, spune femeia în vârstă de 50 de ani, mângâind o leoaică cu blană deschisă ca pe o pisicuță. Din interiorul unei incinte, animalul se bucură de atenție, întinzându-se pe spate și întinzându-și labele spre îngrijitorul său.

Popova, în cooperare cu grupul de protecție a animalelor UA Animals, a salvat deja peste 300 de animale din război; 200 dintre ele au plecat în străinătate, iar 100 și-au găsit noi cămine în vestul Ucrainei, considerat mai sigur. Multe dintre ele erau animale sălbatice care erau ținute ca animale de companie în case particulare înainte ca proprietarii lor să fugă de bombardamentele și rachetele rusești.

Adăpostul lui Popova din satul Chubynske, din regiunea Kiev, găzduiește acum 133 de animale. Este o menajerie vastă, care include 13 lei, un leopard, un tigru, trei cerbi, lupi, vulpi, ratoni și căprioare, precum și animale domestice precum cai, măgari, capre, iepuri, câini, pisici și păsări, potrivit NYPost.com.

Animalele din estul Ucrainei  – Harkov și Donețk – au fost salvate

Animalele care așteaptă să fie evacuate în Polonia au fost salvate din zone fierbinți, precum regiunile din estul Ucrainei Harkov și Donețk, care sunt supuse zilnic bombardamentelor și luptelor active. Soldații ucraineni care o anunță pe Popova atunci când animalele din apropierea frontului au nevoie de ajutor.

“Nimeni nu vrea să meargă acolo. Tuturor le este frică. Și mie mi-e frică, dar mă duc oricum”, a spus ea.

Femeia a fost dintotdeauna atașată de animale

De multe ori, ea tremură în mașină în drum spre salvarea unui alt animal sălbatic.

“Îmi pare foarte rău pentru ei. Îmi pot imagina stresul la care sunt supuse animalele din cauza războiului și nimeni nu le poate ajuta”, a spus Popova.

În cele mai multe cazuri, ea nu știe nimic despre animalele pe care le salvează, nici numele și vârsta lor, nici proprietarii lor.

“Animalele nu se prezintă când vin la noi”, a glumit ea.

În primele luni ale războiului, Popova a condus singură spre punctele fierbinți ale războiului, dar un cuplu de la UA Animals s-a oferit recent să o transporte și să o ajute.

“Recordul nostru este o evacuare în 16 minute, când am salvat un leu între Kramatorsk și Sloviansk”, a spus Popova. Economistă de formație, fără experiență veterinară formală, ea a administrat anestezie leului, deoarece animalul trebuia adormit înainte de a putea fi transportat.

Popova spune că a fost întotdeauna foarte atașată de animale. La grădiniță, ea a construit case pentru viermi și a vorbit cu păsările. În 1999, ea a deschis primul club privat de cai din Ucraina. Dar abia în urmă cu patru ani a salvat primul ei leu.

O organizație împotriva abatoarelor a abordat-o cu o cerere de ajutor pentru a salva un leu cu coloana vertebrală ruptă. Ea nu știa cum ar putea ajuta, deoarece expertiza ei era în domeniul cailor. Dar când a văzut o fotografie a felinei mari, Popova nu a putut rezista.

Ea a construit un țarc și a luat leul în dimineața următoare, plătind proprietarul. Ulterior, Popova a creat o pagină de socializare intitulată “Ajutați-o pe leoaică”, iar oamenii au început să scrie cerând ajutor pentru salvarea altor animale sălbatice.

Yana, prima leoaică pe care a salvat-o, a devenit membră a familiei, deoarece nu și-a putut găsi un nou cămin din cauza unui handicap. Popova a avut grijă de ea până când a murit în urmă cu două săptămâni.

Adăpostul este doar un loc temporar pentru animale. Popova le reabilitează și apoi le caută noi cămine. Ea simte o legătură specială cu fiecare felină mare, dar spune că nu o deranjează să le lase să plece.

“Le iubesc și înțeleg că nu am resursele necesare pentru a le oferi viața confortabilă pe care o merită”, spune Popova.

La început, ea a finanțat adăpostul cu fonduri proprii din afacerea cu cai. Dar, de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, afacerea cu cai nu a mai fost profitabilă. Având nevoie de mai mult de 14.000 de dolari pe lună pentru a menține animalele sănătoase și hrănite, ea a apelat la împrumuturi și și-a văzut datoria crescând până la 200.000 de dolari.

Ea primește  bani de la UA Animals și din donații, dar grijile legate de modul în care va reuși să țină totul împreună au ținut-o trează noaptea.

“Dar voi împrumuta în continuare bani, voi merge în punctele fierbinți și voi salva animale. Nu pot să le spun nu”, a spus ea.

Popova își trimite toate animalele la grădina zoologică PoznaÅ” din Polonia, care o ajută să le evacueze și să le găsească noi case. Unele animale au fost deja transportate în Spania, Franța și Africa de Sud. Următorul ei proiect este trimiterea a 12 lei în Polonia săptămâna aceasta.

Fără să se întrevadă sfârșitul luptelor, Popova știe că va fi în continuare nevoie de ea.

“Misiunea mea în acest război este de a salva animalele sălbatice”, spune ea.

citește și...