Povestea unui apărător al Gărzii Naționale din Crimeea care a murit luptând pentru Ucraina

26.07.2022, 14:51

De la începutul războiului de amploare, luptătorii ucraineni au dat numeroase exemple de eroism și sacrificiu de sine. Aceasta este povestea lui Mykola Lanovenko, un apărător ucrainean, care a fost împărtășită de Garda Națională a Ucrainei pe Facebook.

Frații săi de arme îl numesc un adevărat patriot. Mykola era din Crimeea, pe care a fost nevoit să o părăsească după ocuparea peninsulei de către ruși.

După aceea, și-a continuat serviciul în unitatea Vinnytsia a Gărzii Naționale, a fost comandantul unui pluton de patrulare și a visat să devină ofițer, potrivit pravda.com.

Povestea unui apărător al Gărzii Naționale din Crimeea

Mykola a dat dovadă de mult curaj și a salvat viețile mai multor soldați în luptele de lângă Volnovakha.

Acest eveniment s-a petrecut în apropierea satului Solodke, regiunea Donețk, unde militanții au tras cu artilerie grea și obuze de calibru mare asupra apărătorilor Gărzii Naționale.

“El m-a salvat pe câmpul de luptă”

Soldații ucraineni și-au menținut cu curaj pozițiile, în ciuda faptului că împrejurimile satului erau pline de obuze și resturi.

“Un atac inamic a început din cer, iar apoi vehicule blindate au avansat spre pozițiile noastre”, își amintesc soldații din unitatea în care Mykola a servit.

Rușii aveau un avantaj de cinci ori mai mare în ceea ce privește efectivele, dar datorită artileriei ucrainene, Garda Națională a contraatacat și i-a forțat pe invadatorii ruși să se retragă.

În timpul bătăliei, comandantul și adjunctul unității Gărzii Naționale au fost grav răniți. Mykola i-a salvat, cărându-și la propriu frații de arme, care sângerau, până la un adăpost.

“Dacă nu ar fi fost Mykola Lanovenko, nu aș fi fost în viață. Aș fi stat întins acolo sângerând încă câteva minute. Da, Mykola m-a salvat. Prin radio, fratele meu de arme Anton a împărtășit locul în care ne aflam.

Acolo, în curțile din apropiere, se aflau grupuri de subversiune și recunoaștere (SRG). În ciuda amenințării la adresa propriei vieți, Mykola ne-a urmărit, și-a asumat responsabilitatea și m-a scos cu Anton”, a declarat cu tristețe Petro, comandantul unității.

După ce a fost rănit, Mykola a preluat comanda unității, apoi, câteva zile mai târziu, unitatea Gărzii Naționale a fost din nou atacată de artilerie.

Când un obuz a explodat, Mykola a fost lovit de majoritatea fragmentelor, în timp ce își proteja frații de arme cu el însuși.

“Mykola a fost un luptător inteligent și isteț. Și, cel mai important, era devotat muncii sale și Patriei. A fost o mare onoare să servesc alături de el.

Îi datorez viața sergentului-major, el m-a salvat pe câmpul de luptă”, povestește Anton, camaradul său.

Sergentul-major Mykola Lanovenko a fost decorat post-mortem cu Ordinul de Stat “Pentru Curaj” de gradul al treilea pentru eroismul său.

citește și...