Soldaţii ruşi refuză să mai lupte în Ucraina. ”Sunt şocat de armata noastră”

03.06.2022, 18:42

Unele trupe ruse refuză să se întoarcă pentru a lupta în Ucraina din cauza experiențelor pe care le-au avut la începutul invaziei, potrivit avocaților și activiștilor ruși pentru drepturile omului. BBC a vorbit cu un soldat. “Eram ca nişte pisoi orbi. Sunt şocat de armata noastră. Nu ar costa mult să ne echipăm. De ce nu s-a făcut acest lucru?”, a  afirmat soldatul.

„Nu vreau să mă întorc [înapoi în Ucraina] să ucid și să fiu ucis”, spune Serghei – nu numele său real – care a petrecut cinci săptămâni luptând în Ucraina la începutul acestui an.

Acum se află acasă în Rusia, după ce a primit sfaturi juridice pentru a evita să fie trimis înapoi în prima linie. Serghei este doar unul dintre sutele de soldați ruși despre care se înțelege că au căutat un astfel de sfat.

”Sunt şocat de armata noastră”

Serghei spune că este traumatizat de experiența sa din Ucraina. “Credeam că suntem armata rusă, cea mai super-duioasă din lume”, spune tânărul cu amărăciune, afirmând că se aştepta de ei să opereze fără nici măcar echipamente de bază, cum ar fi dispozitivele de vedere pe timp de noapte, spune el.

“Eram ca nişte pisoi orbi. Sunt şocat de armata noastră. Nu ar costa mult să ne echipăm. De ce nu s-a făcut acest lucru?”, a mai afirmat tânărul.

 “Militarii ruşi nu ştiau să tragă”

Serghei s-a alăturat armatei ca recrutat – majoritatea bărbaților ruși cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani trebuie să facă un an de serviciu militar obligatoriu. Însă, după câteva luni, a luat decizia de a semna un contract profesional pe doi ani care să-i dea și un salariu.

În ianuarie, Serghei a fost trimis lângă granița cu Ucraina pentru ceea ce i s-a spus că ar fi exerciții militare. O lună mai târziu – 24 februarie, ziua în care Rusia și-a lansat invazia – i s-a spus să treacă granița. Aproape imediat, unitatea sa a fost atacată.

În timp ce s-au oprit pentru seară într-o fermă părăsită, comandantul lor a spus: „Ei bine, după cum v-ați fi rezolvat până acum, aceasta nu este o glumă”.

Sergey spune că a fost complet şocat.

Au fost bombardaţi continuu, spune el, atât atunci când se deplasau, cât şi atunci când erau parcaţi peste noapte. În unitatea sa de 50 de persoane, 10 au fost ucise şi alte 10 au fost rănite. Aproape toţi camarazii săi aveau sub 25 de ani.

A auzit de militari ruşi atât de neexperimentaţi încât “nu ştiau să tragă şi nu puteau deosebi un capăt de mortier de altul”.

El spune că convoiul său – care călătorea prin nordul Ucrainei – s-a destrămat după doar patru zile, când un pod pe care urmau să-l traverseze a explodat, ucigându-şi camarazii din faţa lor.

Într-un alt incident, Sergey spune că a trebuit să îşi depăşească camarazii prinşi într-un vehicul în flăcări în faţa sa.

“A fost aruncat în aer de un lansator de grenade sau altceva. A luat foc şi erau soldaţi [ruşi] înăuntru. L-am ocolit şi am mers mai departe, trăgând în timp ce mergeam. Nu m-am uitat înapoi”, a mai afirmat tânărul.

Unitatea sa a înaintat prin zona rurală ucraineană, dar a existat o lipsă clară de strategie, spune el. Întăririle nu au reuşit să ajungă, iar soldaţii erau slab echipaţi pentru sarcina de a cuceri un oraş mare.

“Am mers fără elicoptere – doar în coloană, ca şi cum ne îndreptam spre o paradă”, a adăugat el.

Tânărul crede că comandanţii săi plănuiseră să captureze fortăreţe şi oraşe cheie foarte repede – şi calculaseră că ucrainenii se vor preda pur şi simplu.

“Ne-am repezit înainte cu înnoptări scurte, fără tranşee, fără recunoaştere. Nu am lăsat pe nimeni în spate, aşa că, dacă cineva se hotăra să vină din spate şi să ne lovească, nu exista protecţie”, a mai declarat soldatul, potrivit sursei citate.

„Cred că [mulți dintre] băieții noștri au murit în mare parte din cauza asta. Dacă ne-am fi mutat treptat, dacă am fi verificat drumurile pentru mine, multe pierderi ar fi putut fi evitate”.

Plângerile lui Serghei cu privire la lipsa echipamentului au apărut și în convorbirile telefonice presupuse a fi între soldații ruși și familiile acestora, interceptate și postate online de serviciile de securitate ucrainene.

citește și...