“Nu am văzut atât de multă tragedie umană până acum”. Mărturiile terifiante ale medicilor care încearcă să-i salveze pe soldații ucraineni

13.05.2022, 03:17

Într-un mic spital din Donețk, câțiva angajați și câțiva voluntari lucrează până la epuizare. Soldații ucraineni răniți sunt duși, pentru prima dată, pe frontul de est. După ce reușesc să le stabilizeze, cadrele medicale îi trimite la clinici din vestul țării. “Nu am văzut atât de multă tragedie umană până acum”.

Druzenko este medic care lucrează pe linia frontului în estul Ucrainei, de unde supraveghează evacuarea soldaților răniți și a civililor.
Ea lucrează pentru Pirogov First Volunteer Mobile Hospital, un ONG ucrainean de asistență medicală care furnizează evacuări și îngrijiri medicale de urgență persoanelor din zonele de luptă din Ucraina din 2014, când Rusia a invadat prima dată.

“Nu am văzut atât de multă tragedie umană până acum și acestea sunt suferințe absolut inutile. Înțeleg că toată lumea spune că e război și vor fi victime, dar este îngrozitor când un lunetist rus pur și simplu ucide o mamă care vrea să treacă podul spre Irpin. Nu există nicio justificare pentru asta”, povestește un medic.

”Sunt lupte peste tot”

Spitalul din orașul Bakhmut, situat în regiunea Donețk, nu a fost niciodată pregătit să primească zilnic zeci de ambulanțe care aduc răniți de pe frontul din estul Ucrainei. Nu există suficient personal, nici spațiu și nici echipament pentru a face față fluxului imens de pacienți.

„Situația este teribilă. Lumina și apa au fost oprite în mod repetat. Nu a fost gaz, apă și lumină de luni de zile. Sunt lupte peste tot, în Sievierodonetsk, în fiecare zi”, a adăugat medicul.

„În fiecare zi, oameni mor în diferite regiuni”

Ambulanțe călătoresc de zeci de ori pe zi între spital și prima linie din Donețk pentru a aduce răniții. Nu este deloc ușor, pentru că de multe ori au fost atacați și viața lor a fost pusă în pericol. Fiecare persoană salvată contează, așa că personalul medical se confruntă cu pericolele.

Bohdan Marchuk, paramedic voluntar: „Am fost grav rănit, cu urme de schije, fracturi deschise, l-am adus în siguranță la spital. Când ne-am întors, punctul de preluare a fost bombardat.”

Sarcina principală a spitalului Bakhmut este acum de a stabiliza răniții, astfel încât să poată fi mutați în spitale mai mari din vestul Ucrainei, departe de luptele grele din est.

Svetlana Druzenko, șeful echipei de evacuare: „În fiecare zi, oameni mor în diferite regiuni. Mulți mor. Acesta este cel mai înfricoșător lucru pentru mine. Mă gândesc la asta și vreau să se termine cât mai curând posibil. Dar înțeleg că nu se va întâmpla, va continua și va continua mult timp”.

 

citește și...